Stare de urgenţă în R. Moldova pentru încetinirea răspândirii virusului chinezesc

(facebook.com)

În contextul creşterii numărului cazurilor de infectare cu virusul chinezesc, membrii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au decis, joi, declararea stării de urgenţă în sănătate publică la nivel naţional, începând cu 10 septembrie, până la 30 octombrie.

CNESP a stabilit noi măsuri de sănătate publică pentru limitarea răspândirii infecţiei COVID-19 în cadrul evenimentelor publice desfăşurate în aer liber, dar şi a celor în spaţii închise.

Astfel, Ministerul Sănătăţii informează că „persoanele cu vârstă de peste 18 ani vor fi admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans etc., la prezentarea unuia din documentele:

-certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), valabil după o perioadă de 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare;

-rezultatul negativ al testului RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore;

-concluzia medicală ce confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni);

-act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigaţiei.

Comisia a mai dispus ca autorităţile din domeniul ordinii publice şi apărării naţionale să intensifice acţiunile de monitorizare a respectării măsurilor de prevenire şi control a infecţiei cu virusul Wuhan, atât de către persoanele fizice, cât şi cele juridice.

De asemenea, Agenţia Naţională de Transport Auto, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, vor spori controalele efectuate în transportul local, municipal/raional/interraional şi internaţional, în vederea supravegherii respectării măsurilor de sănătate publică.

731 de cazuri noi de îmbolnăvire de COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, la 9 septembrie. Încă 12 bolnavi de COVID-19 au decedat, ridicând numărul total de la începutul pandemiei la 6.478. Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul persoanelor spitalizate în ultimele săptămâni a crescut, fiind actualmente de 1331, dintre care 127 de pacienţi în stare extrem de gravă.