Starul din „Forest Gump”, Gary Sinise spune că este dedicat onorării veteranilor răniţi: „Niciodată nu vom putea face destul”

Gary Sinise era pregătit să joace rolul locotenentului Dan Taylor din filmul „Forest Gump” cu mult înainte de a primi rolul.
Gary Sinise (în mijloc)
Gary Sinise (în mijloc) (Getty Images)

Actorul Gary Sinise, în vârstă de 63 de ani (acum), a apărut în filmul „Forest Gump” din 1994 care surprinde preşedinţii Kennedy şi Johnson, precum şi războiul din Vietnam, Watergate şi alte momente cruciale pentru istoria SUA prin perspectiva unui bărbat din Alabama (Tom Hanks). Sinise îl joacă pe Taylor, un ofiţer de armată care îşi pierde ambele picioare în Vietnam.

Sinise a declarat pentru Fox News că el nu a ezitat să accepte rolul emblematic. Înainte de proba pentru rolul care avea să îi schimbe viaţa pentru totdeauna, Sinise muncea deja aproape de veteranii din Vietnam şi crease Noaptea Veteranilor, un program ce oferea mese gratuite seara şi spectacole la Teatrul Steppenwolf din Chicago.

„Pentru o perioadă de 10-12 ani (înainte de filmări) muncisem cu veterani din Vietnam în Chicago”, a explicat el. „I-am sprijinit în diverse moduri, aşa că atunci când s-a ivit oportunitatea de a juca un veteran din Vietnam, un veteran rănit, cu o poveste de final pozitivă, mi-am dorit foarte mult să joc în film. Am primit binecuvântarea de a fi ales şi de a face parte dintr-un film atât de popular, un film bun. Locotenentul Dan a însemnat mult pentru mine”.

Sinise a fost nominalizat pentru un Oscar în 1995. Cu toate că a pierdut în favoarea lui Martin Landau pentru „Ed Wood”, rolul a continuat să îl recompenseze în multe moduri.

De la realizarea filmului „Forest Gump”, Sinise a continuat să îşi dedice viaţa sprijinirii trupelor americane. De-a lungul anilor `90, Sinise a muncit pentru organizaţii ce sprijineau veteranii americani cu dizabilităţi. El a mai participat şi la turnee ale Organizaţiilor Naţiunilor Unite în 2003, iar apoi a format trupa Lt. Dan la începutul anului 2004.

Sinise şi trupa lui au început să ţină spectacole pentru soldaţii de acasă şi din afara ţării. Trupa Lt. Dan are aproximativ 30 de spectacole pe an la baze militare, evenimente caritabile şi strângeri de fonduri pentru eroii răniţi.

Apoi, în 2011, starul a înfiinţat Fundaţia Gary Sinise. Conform websiteului său, misiunea sa este „de a servi şi onora apărătorii naţiunii noastre, veteranii, echipele de intervenţie, familiile lor, şi cei nevoiaşi prin crearea şi sprijinirea programelor unice care distrează, educă, inspiră, întăresc şi crează comunităţi.”

"Forrest Gump" 1994 regizat de Robert Zemeckis
"Forrest Gump" 1994 regizat de Robert Zemeckis (Getty)

Pe lângă faptul că fundaţia construieşte case inteligente la comandă pentru veteranii răniţi, serveşte şi mese trupelor care pleacă în misiune şi susţine evenimente la spitalele militare.

Sinise a spus că eroii americani din viaţa reală încă îl mai recunosc drept Taylor – iar el nu ar accepta orice altceva.

„Când am mers în spitale pentru a vizita răniţii noştri, ei se uitau la mine şi mă recunoşteau drept Lt. Dan” a explicat el. „Nu ştiau care este numele meu real, dar mă strigau Lt. Dan”.

Sinise a adăugat că numeroşii veterani răniţi pe care i-a întâlnit de-a lungul anilor au găsit inspiraţie în Taylor.

„Ei au vrut să le vorbesc despre povestea locotenentului Dan şi cât de bine a fost la final pentru el”, a spus Sinise. „El s-a recuperat la final. Se poate ridica pe picioare noi. Îşi continuă viaţa, ceea ce îşi doresc toţi soldaţii noştri răniţi, tot personalul rănit îşi doreşte asta. Ei vor să poată merge mai departe şi să fie bine. Iar asta este ceea ce încerc să îi ajut să facă.”

Eforturile lui Sinise de a ajuta sunt departe de a se termina. Fundaţia sa a făcut echipă cu MotorTrend TV pentru licitaţia lor de maşini „Barrett-Jackson LIVE”, care va avea loc în Barrett-Jackson Scottsdale, Arizona. Acolo, Sinise va ajuta la vânzarea prin licitaţie a unui Jeep CJ7 din anul 1981 făcut la comandă, construit de Richard Rawlings şi echipa lui Gas Monkey Garage, întregul preţ ajungând la fundaţie.

„Ne-am dorit să furnizăm o resursă stabilă şi de încredere pentru americani pentru a sprijini veteranii”, a spus Sinise. „Dorim să transmitem generozitatea poporului american, comunităţilor veteranilor, comunităţii celor care intervin primii, familiilor noastre de aur şi răniţilor. Astfel, vânzarea jeepului... preţul întreg va sprijini Fundaţia Gary Sinise şi numeroasele noastre programe”.

Actorul Gary Sinise îl salută pe Capt. Marc Melton, 24 iunie 2004 în Fort Polk, Louisiana.
Actorul Gary Sinise îl salută pe Capt. Marc Melton, 24 iunie 2004 în Fort Polk, Louisiana. (Getty Image)

„Aşa că oricine va cumpăra acest jeep ne va ajuta foarte mult apărătorii şi pe familiile lor”, a continuat el. „Şi nu vom putea face destul vreodată în ceea ce priveşte sprijinul acordat lor. Ei sunt acolo în fiecare zi apărându-ne libertatea, sacrificând fiecare zi... Dorim să facem tot ce putem pentru a ne arăta recunoştinţa”.

Dragostea lui Sinise pentru soldaţii americani curge în venele sale. Sinise are veterani în familia sa până la primul război mondial. Bunicul lui, care a fost la Bătălia de la Argonne din Franţa, a transportat răniţii de pe câmpul de luptă. Ulterior, bunicul lui a avut trei fii, iar doi dintre ei au servit în al doilea război mondial. Tatăl lui Sinise era în armată în timpul războiului coreean. Inclusiv soţia lui Sinise, Moira Harris, în vârstă de 38 de ani, are veterani în familia ei pe care îi preţuieşte.

Sinise a menţionat că numeroşii veterani răniţi pe care i-a întâlnit de-a lungul anilor l-au învăţat lecţii de viaţă foarte importante. Datorită lor, Sinise a continuat să îi ajute şi să facă tot ce este posibil pentru a-i ajuta şi pentru a le mulţumi.

Veteranul Rob Jones vorbeşte cu actorul Gary Sinise  înainte de un meci de baseball între Detroit Tigers şi San Diego Padres, la Petco Park, 13 aprilie 2014, în San Diego, California.
Veteranul Rob Jones vorbeşte cu actorul Gary Sinise  înainte de un meci de baseball între Detroit Tigers şi San Diego Padres, la Petco Park, 13 aprilie 2014, în San Diego, California. (Getty Images)

„I-am văzut de mai multe ori de-a lungul a 2-3 ani în diferite stagii ale recuperării lor”, a spus Sinise. „Le-am văzut familiile stând lângă ei zi şi noapte, îndurând perioadele lungi de recuperare, uneori operaţii multiple. Am întâlnit bărbaţi care au avut peste 200 de operaţii. Am fost inspirat de rezistenţa lor şi atitudinea lor de a nu renunţa, iar asta a fost un factor ce m-a motivat foarte mult pentru a continua să fiu activ şi să sprijin aceste familii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură