Statele din OSCE susţin efortul Germaniei de a relansa un acord privind controlul armelor cu Rusia

Ministrul german de Externe Steinmeier şi alţi omologi europeni doresc relansarea unui mecanism de control al armelor. Grupul a declarat că este necesar un dialog suplimentar pentru a preveni o cursă a înarmării după acţiunile Rusiei în estul Ucrainei.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, împreună cu alţi 13 miniştri de externe europeni, au făcut apel la un nou început în privinţa acordurilor de cooperare pentru controlul armelor.

Oficialii au propus să aibă loc o dezbatere “atotcuprinzătoare” pe această problemă în timpul următoarei întâlniri a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Hamburg, în luna decembrie.

Cei 14 miniştri au declarat că sunt “profund îngrijoraţi de eroziunea continuă a securităţii europene bazate pe reguli”, precizează o declaraţie publicată de Ministerul german de Externe.

Miniştrii au citat în mod special anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi conflictul separatist continuu din estul Ucrainei ca situaţii care au aruncat incertitudini asupra cooperării în privinţa securităţii europene.

“Confruntaţi cu o situaţie a securităţii tot mai instabilă în Europa, vedem o nevoie urgentă de a restabili predictibilitatea, cumpătarea, stabilitatea strategică şi transparenţa şi de a reduce riscurile militare”, au declarat miniştrii, care sunt membri ai OSCE.

“Suntem convinşi că o relansare a controlului armelor convenţionale este o cale importantă către o cooperare eficientă şi reală în domeniul securităţii, ce ar permite să trăim în pace şi stabilitate pe continentul nostru”, susţine declaraţia.

Pe lângă Germania, grupul a inclus miniştri de externe din Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Slovacia, Spania, Suedia şi Elveţia.

“Cerem tuturor statelor care împărtăşesc responsabilitatea pentru securitatea Europei să se alăture iniţiativei noastre şi să susţină un dialog structurat privind controlul armelor convenţionale în Europa”, au declarat miniştrii.

În plus, Steinmeier a făcut apel la un dialog suplimentar cu Rusia pentru a se putea preveni o cursă a înarmării în Europa.

“Securitatea Europei este în pericol”, a declarat ministrul german de Externe pentru ziarul Die Welt.

“În ciuda relaţiilor actuale dificile cu Rusia, trebuie să avem un dialog suplimentar, şi nu mai puţin”.

Declaraţia comună a fost publicată înaintea unei întâlniri OSCE ce va avea loc în Hamburg, Germania, în perioada 8-9 decembrie. Rusia face parte din OSCE, cea mai mare organizaţie interguvernamentală din lume pentru securitate, care este alcătuită din 57 de membri.