Statele Unite au modificat în secret sistemele HIMARS livrate Ucrainei pentru a împiedica lansarea de rachete în Rusia

Sistemul american de rachete HIMARS.
Sistemul american de rachete HIMARS. (Wikipedia.org)

Pentagonul a modificat în secret sistemele avansate de rachete pe care le-a trimis în Ucraina pentru ca acestea să nu mai poată trage în Rusia şi să escaladeze războiul.

Din iunie, SUA a furnizat Kievului 20 de sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS), dar armele sunt modificate în mod unic astfel încât să nu poată trage rachete cu rază lungă de acţiune, a relatat The Wall Street Journal, citând oficiali americani.

HIMARS sunt vehicule pe roţi echipate cu sisteme de rachete, care sunt ataşate în spate.

Alături de HIMARS, SUA a furnizat sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLRS) cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, care au fost folosite pentru a lovi depozite de muniţie şi centre de comandă ruseşti din Ucraina, potrivit The Hill.

Când a anunţat că Departamentul Apărării vă trimite HIMARS şi muniţii în Ucraina la sfârşitul lunii mai, preşedintele american Joe Biden a declarat că acestea vor fi folosite doar pentru apărare şi că administraţia "nu va trimite în Ucraina sisteme de rachete care lovesc în Rusia".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis, de asemenea, la momentul respectiv, că nu va folosi sistemele de rachete pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei.

Totodată, Statele Unite s-au opus trimiterii de rachete ATMS (Army Tactical Missile System), mai mulţi oficiali americani invocând preocupări similare cu privire la faptul că Ucraina ar putea lovi ţinte din Rusia. ATMS este o rachetă sol-sol care poate lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 257 km.

Kievul a cerut rachete ATMS de luni de zile, subliniind că acest sistem va fi folosit doar pentru a lovi ţinte ruseşti amplasate în Ucraina.

În plus, până acum, Washingtonul a rezistat solicitărilor senatorilor de a trimite drone Gray Eagle MQ-1C, foarte avansate, în Ucraina, din cauza temerilor că acestea ar putea lovi ţinte din Rusia şi ar putea fi recuperate de forţele ruse.

Moscova, care a reproşat în repetate rânduri Statelor Unite că înarmează Ucraina, a avertizat Washingtonul să nu trimită Ucrainei armament mai avansat.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat în septembrie că SUA ar "depăşi linia roşie şi ar deveni parte a conflictului" dacă ar trimite Kievului rachete cu rază de acţiune mai lungă.

Apelurile de a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu rază mai lungă de acţiune şi armament mai avansat au devenit mai urgente după ce Rusia a început în octombrie să bombardeze infrastructura civilă şi reţelele energetice din Ucraina.

Un nou val de lovituri cu rachete ruseşti a lovit luni oraşe din Ucraina.

Washingtonul a furnizat miliarde de dolari pentru Ucraina de la începutul războiului şi a modernizat încet arsenalul Kievului pe măsură ce conflictul s-a prelungit, trecând de la rachete antitanc Javelin la drone Switchblade şi sisteme HIMARS.