Statele Unite avertizează Rusia cu accentuarea măsurilor de izolare

Preşedintele american Barack Obama
Preşedintele american Barack Obama (JIM WATSON / AFP / Getty Images)

Washington-ul a denunţat luni alegerile din estul Ucrainei şi a precizat că sprijinirea de către Moscova a ”aşa-ziselor alegeri separatiste” va conduce la izolarea suplimentară a Rusiei, relatează Ria Novosti.

Statele Unite ale Americii regretă şi nu recunosc aşa-numitele alegeri separatiste din estul Ucrainei, aşa cum nu recunosc nici pe vreunul dintre liderii aleşi la acest vot ilegal, a precizat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat American.

Dacă Rusia recunoaşte ”aşa-numitele alegeri”, acest lucru o va izola şi mai mult, a subliniat Psaki.

Washington-ul este pregătit să adopte o ”serie de măsuri” împotriva republicilor auto-proclamate din Lugansk şi Doneţk. Mai mult decât atât, SUA va continua cooperarea cu guvernul Ucrainei şi va exercita presiuni pentru implementarea măsurilor de pace adoptate în cadrul Acordului de la Minsk.

Răspunsul Statelor Unite survine după aşa-zisele alegeri separatiste, organizate duminică de forţele pro-ruse din Doneţk şi Lugansk. Autorităţile de la Kiev au anunţat că nu le vor recunoaşte niciodată.

După ce a coordonat forţele militare pro-ruse din estul Ucrainei şi a intervenit de mai multe ori pe parcursul conflictului, Rusia a anunţat că va recunoaşte rezultatele alegerilor, întrucât aceasta ar însemna că regiunile ar avea proprii lor reprezentanţi legitimi la negocierile cu Kievul.

Dar iniţiativele ruse au întâmpinat o rezistenţă serioasă din partea Occidentului. Luni, Casa Albă a avertizat că Rusia va suferi costuri suplimentare din cauza sprijinului arătat ”falselor” alegeri.

Începând din luna martie, Statele Unite au aplicat trei runde de sancţiuni împotriva Rusiei, în urma invaziei militare ruse în peninsula ucraineană Crimeea. Moscova a răspuns presiunilor americane interzicând unele importuri de produse alimentare şi agricole din statele occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe