Statele Unite insistă ca UE să fie strictă cu China. Dar Europa... [Analiză]

Joe Biden
Joe Biden (Drew Angerer / Getty Images)

Statele Unite şi-au intensificat retorica dură împotriva Chinei şi vor ca Europa să le urmeze exemplul, se arată într-o analiză CNBC.

Administraţia americană s-a concentrat în mod special asupra Chinei, după ce a făcut din acest subiect un element dominant al discuţiilor internaţionale la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Comentariile şi acţiunile s-au intensificat în ultimele luni. Secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, de exemplu, a declarat săptămâna trecută că Beijingul a devenit o ameninţare tot mai mare pentru companiile americane.

Acest mesaj a fost împărtăşit şi recunoscut în Europa. Mai multe rapoarte au sugerat că oficialii americani le-au spus omologilor europeni să ia în considerare utilizarea restricţiilor de control al exporturilor asupra Chinei.

Reamintim că, în octombrie, Statele Unite au impus restricţii privind accesul Chinei la anumite tehnologii dezvoltate în SUA.

Dar, deşi Uniunea Europeană consideră China un "rival strategic", aceasta urmăreşte o abordare diferită de cea a SUA.

"UE încearcă să îşi croiască propria strategie pentru China, care să fie distinctă de cea a SUA. Această strategie se referă la 'reducerea riscurilor' asociate relaţiei [cu statul comunist chinez – n.r.] mai degrabă, decât la 'decuplări'", a declarat, pe 1 decembrie, pentru CNBC, Anna Rosenberg, şefa departamentului de geopolitică de la Amundi Asset Management.

Decuplarea se referă la separarea legăturilor economice dintre cele două superputeri. Însă, pentru UE, acest lucru nu este în interesul său.

Datele Biroului European de Statistică au arătat că, în 2021, China a fost al treilea cel mai mare cumpărător de bunuri europene şi cea mai importantă piaţă pentru produsele importate din UE. Importanţa Chinei ca piaţă de desfacere devine şi mai relevantă în condiţiile în care economia Europei este afectată de invazia rusă în Ucraina.

"În timp ce SUA încearcă să atragă UE în direcţia sa pentru a se distanţa de China, UE doreşte să menţină legăturile economice cu China. Această dorinţă este accentuată de consecinţele economice ale războiului, care vor afecta mai acut economiile europene anul viitor", a adăugat Rosenberg.

La rândul său, Hosuk Lee-Makiyama, director al think tank-ul European Centre for International Political Economy, a declarat că "există o mulţime de cereri suspendate" în China din cauza politicii sale stricte anti-Covid şi că Europa nu are la dispoziţie prea multe pieţe cu care să colaboreze.

El a adăugat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat China joi, probabil pentru a încerca să negocieze să fie "în capul listei" atunci când Beijingul îşi va relaxa măsurile anti-pandemie.

Cancelarul german Olaf Scholz a călătorit, de asemenea, în China la începutul lunii noiembrie.

"Vedem că relaţia UE-China se îmbunătăţeşte de fapt pe termen scurt, iar actuala călătorie a lui Michel, care vine la scurt timp după vizita lui Scholz în China, este o dovadă în acest sens", a menţionat Rosenberg.

Acest lucru vine într-un moment în care relaţia dintre UE şi SUA se tensionează puţin. Lee-Makiyama a afirmat că "relaţia transatlantică se află în cel mai rău moment al său din ultimii 20 de ani".

Oficialii europeni s-au plâns de subvenţiile de stat pe care administraţia Biden le propune pentru a sprijini adoptarea maşinilor electrice. Potrivit UE, acest lucru sfidează normele comerciale internaţionale şi reprezintă o ameninţare pentru companiile europene.

De asemenea, joia trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat discuţii cu Joe Biden în speranţa de a reduce unele dintre aceste diferenţe şi de a evita o nouă dispută comercială între UE şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe