Statele Unite pun bazele unei alianţe pentru a contracara China. Ce presupune acordul

Joe Biden
Joe Biden (Drew Angerer / Getty Images)

Miniştrii naţiunilor implicate într-un cadru Indo-Pacific condus de SUA au convenit vineri să înceapă negocieri oficiale privind construirea unei ordini economice bazate pe reguli în această regiune aflată în creştere rapidă, unde China îşi extinde tot mai mult influenţa.

Negocierile pentru Cadrul Economic Indo-Pacific (IPEF) implică patru piloni de politică - comerţ echitabil, rezilienţa lanţului de aprovizionare, energie curată cu decarbonizare şi infrastructură, precum şi o impozitare adecvată şi combaterea corupţiei.

Ministrul japonez al economiei, comerţului şi industriei Yasutoshi Nishimura şi secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, au declarat, la sfârşitul unei reuniuni ministeriale de două zile la Los Angeles, că cele 14 naţiuni IPEF au convenit să se angajeze în discuţii de stabilire a unor reguli pentru a crea oportunităţi economice, a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi a promova durabilitatea în regiune.

"Aceasta este o realizare impresionantă şi una care reflectă faptul că avem un consens şi un angajament în rândul tuturor celor 14 ţări partenere IPEF", a precizat Raimondo, citată de Japan Times, în cadrul unei conferinţe de presă. "Ne-am angajat cu toţii să creăm o declaraţie economică ambiţioasă şi de înaltă ţinută."

Raimondo a indicat că vor avea loc discuţii la nivel înalt până la sfârşitul anului şi o altă reuniune ministerială la începutul anului viitor.

Nishimura a declarat reporterilor: "Am dori să impulsionăm în special iniţiativele axate pe securitatea economică, inclusiv pe energie", adăugând că ţările vor începe să depună eforturi pentru a produce rezultate în domenii în care membrii pot simţi beneficiile de a face parte din IPEF.

Reprezentanta SUA pentru Comerţ, Katherine Tai, a afirmat:

"Intenţia noastră acum este de a trece la negocieri cu partenerii noştri pe fiecare pilon, prima rundă de discuţii urmând să aibă loc după această reuniune ministerială."

Cei 14 parteneri IPEF, care reprezintă 40% din produsul intern brut mondial şi 28% din comerţul mondial cu bunuri şi servicii, au publicat declaraţii ministeriale după discuţii.

"Vom căuta să dezvoltăm abordări noi şi creative ale politicilor comerciale şi tehnologice care să promoveze un set larg de obiective şi care să alimenteze activităţile economice şi să genereze investiţii", se arată într-una dintre declaraţii.

Totuşi, India nu s-a numărat printre ţările care au urmărit pilonul comercial pentru a elabora angajamente comerciale de înaltă calitate, incluzive, libere, echitabile şi deschise, care să se axeze pe sistemul comercial multilateral bazat pe reguli. Se pare că India nu a dorit să se angajeze să respecte normele comerciale fără a obţine acces la piaţă.

În afară de India, ceilalţi 13 membri participă la negocieri pentru toţi cei patru piloni. Într-o demonstraţie a flexibilităţii IPEF, ţările pot alege la ce piloni să se alăture, iar experţii în comerţ spun că această abordare flexibilă pare să fi redus obstacolele de participare pentru ţări precum India şi cele din Asia de Sud-Est.

Potrivit miniştrilor, membrii IPEF au reuşit să împărtăşească înţelegerea lor cu privire la importanţa asigurării rezilienţei lanţului de aprovizionare după întreruperile cauzate de pandemia de coronavirus şi de invazia Rusiei în Ucraina.

În ceea ce priveşte pilonul privind lanţul de aprovizionare, aceştia au convenit să stabilească criterii pentru sectoarele şi bunurile critice, să sporească rezilienţa şi investiţiile în sectoarele şi bunurile critice, să instituie un mecanism de schimb de informaţii şi de răspuns la crize, precum şi să consolideze logistica lanţului de aprovizionare, printre alte eforturi.

Raimondo a remarcat că primele oportunităţi în cadrul negocierilor ar putea proveni din pilonul privind lanţul de aprovizionare, deoarece fiecare ţară din lume a realizat importanţa rezilienţei lanţului de aprovizionare după ce a trecut prin pandemia de Covid-19.

Spre deosebire de un acord comercial convenţional, IPEF nu implică reduceri tarifare şi alte măsuri de liberalizare a comerţului, ceea ce i-a determinat pe critici să pună la îndoială valoarea iniţiativei pentru ţările participante.

Casa Albă preconizează că regiunea Indo-Pacific, cu aproximativ 60% din populaţia lumii, va deveni cel mai mare contribuitor la creşterea globală în următorii 30 de ani.

Lansarea cadrului care vizează stabilirea unor standarde economice înalte a fost anunţată în timpul vizitei preşedintelui american Joe Biden în Japonia, în luna mai.

Oficialii americani spun că IPEF este o parte esenţială a strategiei lui Biden pentru regiunea Indo-Pacific.

Cei 14 membri ai IPEF sunt Australia, Brunei, Fiji, India, Indonezia, Japonia, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Tailanda, Statele Unite şi Vietnam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie