Statele Unite sfidează direct China şi invită Taiwanul la Summit-ul pentru Democraţie

Departamentul de Stat, Washington - 19 septembrie 2018
Departamentul de Stat, Washington - 19 septembrie 2018 (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Administraţia Biden a invitat Taiwanul la Summit-ul pentru Democraţie de luna viitoare, potrivit unei liste a participanţilor, transmite agenţia Reuters.

Iniţiativa americană este de natură să genereze reacţia furibundă a regimului comunist chinez, care consideră că insula face parte din teritoriul său.

Pe lista invitaţilor se află 110 participanţi. Evenimentul va avea loc online pe 9 şi 10 decembrie şi are ca scop prevenirea alunecării democraţiilor către autoritarism şi limitarea erodării drepturilor şi libertăţilor.

Invitaţia trimisă Taiwanului - una dintre cele mai democratice societăţi din Asia de Est - survine pe fondul creşterii agresivităţii acţiunilor şi retoricii regimului de la Beijing faţă de insula auto-guvernată.

China consideră că Taiwanul este o provincie a sa şi face presiuni asupra comunităţii internaţionale să nu accepte relaţii diplomatice formale cu guvernul de la Taipei.

Formal, Joe Biden a asigurat că SUA îşi menţine susţinerea pentru politica „O singură China” prin care este recunoscută legitimitatea guvernului de la Beijing. Cu toate acestea, el a mai spus şi că se „opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba starea actuală, de a submina pacea şi stabilitatea în regiune”.

Liderul comunist Xi Jinping a avertizat comunitatea internaţională că suporterii independenţei Taiwanului şi susţinătorii lor din Statele Unite „se joacă cu focul”.

Din Asia, la summit vor participa aliaţii tradiţionali ai SUA, precum Japonia sau Coreea de Sud - democraţii consolidate. Ţări precum Tailanda sau Vietnamul nu au fost invitate. Alţi absenţi notabili sunt Egiptul şi Turcia. Din Orientul Mijlociu sunt invitaţi doar Israelul şi Irakul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe