Statele Unite şi aliaţii săi arabi au lansat atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria

Un grup de avioane F-22 Raptor execută manevre.
Un grup de avioane F-22 Raptor execută manevre. (Win McNamee / Getty Images)

Statele Unite şi mai multe state arabe aliate au lansat atacuri aeriene şi cu rachete asupra fortăreţelor Statului Islamic (SI) din Siria, marţi, deschizând un front nou şi mult mai complicat împotriva militanţilor radicali, au anunţat oficialii Statelor Unitere, citaţi de Reuters.

”Pot să confirm că armata Statelor Unite şi forţele naţiunilor partenere desfăşoară acţiuni militare împotriva teroriştilor (SI) din Siria folosind o combinaţie de avioane de vânătoare, bombardiere şi Rachete Sol-Sol Tomahawk”, a declarat contraamiralul John Kirby, un secretar de presă al Pentagonului.

”Având în vedere că aceste operaţiuni sunt continue, nu suntem în poziţia să furnizăm detalii adiţionale în acest moment”, a adăugat contraamiralul.

Un oficial din SUA, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Bahrainul sunt toate implicate, chiar dacă rolurile lor exacte în cadrul operaţiunilor militare sunt neclare. Qatarul a jucat un rol de susţinere în timpul atacurilor aeriene, a declarat oficialul.

Un alt oficial american a afirmat că o navă a SUA a lansat o serie de rachete de croazieră sol-sol Tomahawk împotriva militanţilor. Armata Statelor Unite a mai folosit şi dronele în timpul atacurilor.

Atacurile s-au axat pe ţintele din oraşul Raqqa, sediul Statului Islamic, forţa extremistă sunită care a confiscat teritorii largi din Irak şi Siria şi a proclamat un califat reformând graniţe în centrul Orientului Mijlociu.

Televiziunea de stat siriană a anunţat că Statele Unite i-a informat luni pe reprezentanţii ONU din Siria că vor ataca ţintele Statului Islamic din Raqqa, care se află la 400 de kilometri în nord-estul Damascului.

Oficialii Statelor Unite şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare care urmăreşte violenţele în războiul sirian, au declarat că structurile erau folosite de militanţi. Atacurile au ţintit depozitele de arme şi poziţiile lor din Raqqa, au notat oficialii. Teritoriul de-a lungul graniţei irako-siriană a fost de asemenea bombardat.

”Există zeci de mii de răniţi şi de morţi”, a declarat Rami Abdulrahman, şeful Observatorului, care adună informaţii prin intermediul unei reţele de activişti din teritoriu.

Aliaţii arabi au fost văzuţi drept cruciali pentru credibilitatea campaniei conduse de Statele Unite. Aliaţii Statelor Unite din Orientul Mijlociu sunt sceptici în legătură cu şansele de reuşită ale Washingtonului într-un conflict desfăşurat pe fondul a 1.300 de ani de confruntări sectare între suniţi şi şiiţi în care aproape fiecare ţară din regiune este implicată.

Ca parte a eforturilor Statelor Unite de a construi o coaliţie împotriva SI, secretarul de Stat, John Kerry, a călătorit la New York în acest weekend, înaintea întâlnirii Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde va participa la discuţii cu omologii lor arabi şi europeni privind planurile împotriva Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe