Statistica incidentelor din ziua alegerilor, prezentată de Promo-LEX

Urnă de vot (R. Moldova)
Urnă de vot (R. Moldova) (cec.md)

Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat luni 21 octormbrie, statistica incidentelor din ziua alegerilor, precum şi rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 din municipiul Chişinău.

Potrivit experţilor, în raza secţiei de votare (100 metri de la localul secţiei) au fost înregistrate 17 cazuri de prezenţă a materialelor de publicitate, afişaje, panouri electorale. Mai mult decât atât, în 3 cazuri, observatorilor le-a fost restricţionat accesul în secţiile de votare, fiind astfel obstrucţionat procesul de observare liberă în secţia de votare.

În raportul prezentat de Promo-LEX, se mai arată că în 7 cazuri, urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor legale, fiind observată ruperea, deteriorarea sau absenţa sigiliilor pe urnele de vot.

Au mai fost înregistrate 21 de cazuri în care în cabina de vot se aflau două sau mai multe persoane, 20 de cazuri în care în incinta sau în apropierea secţiilor de votare se aflau persoane nejustificate sau neautorizate.

Zvonuri, tentative sau chiar situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secţiei de votare pentru a determina alegerea electoratului au fost înregistrate 6 cazuri, iar în 35 de cazuri a fost observată agitaţia electorală sau de PR negru în perimetrul sau în incinta secţiilor de votare, cu acelaşi scop, de a determina alegerea peroanelor prezente la vot.

În cinci cazuri, s-a aflat despre transportarea în mod organizat a alegătorilor la secţiilor de votare, într-un caz fiind chiar anunţată încetarea nejustificată a votării în secţia de vot, iar în 17 cazuri fiind depistată intimidarea alegătorilor, însoţită de acte de violenţă.

Experţii Misiunii de Observare Promo-Lex au mai punctat că în 65 de cazuri au fost înregistrate deficienţe în listele electorale, cum ar fi discrepanţe dintre adrese, alegători decedaţi, semnături în locul altor persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe