Statul american Arizona nu va putea interzice avorturile după cea de-a 20-a săptămână de sarcină

(photos.com)

Curtea Supremă a SUA a anunţat luni că nu admite recursul prezentat de guvernul statului Arizona împotriva deciziei unei curţi federale de apeluri de a considera neconstituţională legea avortului, care reducea de la 24 la 20 de săptămâni termenul la care femeile să poată întrerupe voluntar sarcina, notează ziarul ABC.

Legea din Arizona interzicea toate avorturile care depăşesc mai mult de 20 de săptămâni de gestaţie, exceptând cazurile de 'urgenţă medicală'.

Judecătorii Curţii Supreme nu au dat alte explicaţii în acest sens, motiv pentru care se menţine decizia din mai 2013, prin care Curtea de apeluri din Circuitul Nouă, cu sediul în San Francisco, a stabilit că legea din 2012 era neconstituţională 'în virtutea unei lungi tradiţii a jurisprudenţei Curţii Supreme', care favorizează dreptul femeilor de a avorta cât timp sarcina nu este viabilă, de la un caz din 1973, precizează în ediţia sa online ziarul The New York Times.

Legea din Arizona interzicea orice avort pentru sarcinile care depăşesc 20 de săptămâni de gestaţie, cu excepţia situaţiilor de 'urgenţă medicală', definite drept 'risc grav de incapacitate substanţială şi ireversibilă a unei funcţii vitale a corpului'.

Cei care susţin legea argumentează că fetusul este capabil să simtă durerea începând de la 20 de săptămâni de viaţă, fapt disputat de principalele asociaţii medicale. Totuşi, chiar Curtea federală de apeluri recunoştea în decizia sa că acest criteriu de viabilitate a fetuşilor 'variază pe măsură de medicina evoluează', precizând că a fost redus termenul, de la 28 la 24 de săptămâni, în ultimii 40 de ani graţie eforturilor făcute pentru supravieţuirea nou-născuţilor prematuri.

Aproximativ 12 state ale SUA au impulsionat legi care restricţionează radical avorturile începând din a 20-a săptămână de sarcină. Unele dintre ele, împotriva cărora au fost depuse apeluri în tribunale, au fost anulate, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe