"Statul capturat". Cum sunt primiţi cetăţenii la Primăria Capitalei: intimidare, insulte şi abuz (video)

De luni de zile societatea civilă acuză că sub conducerea Gabrielei Firea, Primăria Capitalei s-a transformat într-un fel de fortăreaţă unde cetăţeanul nu mai este bine-venit. Drept dovadă, ieri s-a încercat împiedicarea accesului celor ce doreau să intre la o şedinţă de Consiliu. Cum oamenii n-au renunţat, au fost intimidaţi şi catalogaţi drept sorosişti cu apucături fasciste.
Oana Gheorghiu
Oana Gheorghiu (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Primăria Capitalei a fost, nu mai demult de ieri, scena unor incidente care pur şi simplu n-ar trebui să aibă loc într-un stat civilizat, ce să mai vorbim de stat de drept.

Mai mulţi cetăţeni dornici să asiste la şedinţa de Consiliu General pentru a vedea cum se votează bugetele unor proiecte ce le vor afecta traiul de zi cu zi s-au trezit că accesul le este interzis. Deşi oamenii făcuseră toate diligenţele necesare, notificându-şi în scris intenţia de a lua parte la şedinţă, au avut neplăcuta surpriză să vadă că sunt ţinuţi la uşă de poliţişti. Cu greu, după parlamentări şi insistenţe, după bătut cu palmele în uşă, după implicarea unor consilieri USR au reuşit cetăţenii să intre la şedinţa celor ce decid ce fac cu banii din taxele noastre. Şi ale lor.

Ce a urmat? Se ştie. La scurt timp, Gabriela Firea a apărut la televizor acuzând că ONG-uri plătite de Soros, cu apucături fasciste au dat buzna în sală şi voiau, probabil, s-o linşeze. Cum arată însă lucrurile văzute de cealaltă parte a "baricadei", căci, din nefericire, aşa cum realitatea a demonstrat-o, s-au creat baricade, falii între alegători şi aleşi.

În cadrul unei întâlniri avute ieri cu reprezentanţii grupului Rezistenţa - grup coagulat pe Facebook după izbucnirea protestelor anti OUG 13 - Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a povestit prin ce a trecut ca să ajungă la şedinţa de consiliu şi ce a trebuit să sufere în timpul ei.

Potrivit afirmaţiilor Oanei, atât ea cât şi colega care a însoţit-o - Carmen Uscatu - au făcut toate diligenţele necesare anterior venirii la Primărie. Şi-au notificat în scris intenţia de a lua parte, au venit la timp pentru şedinţă etc. pentru a se trezi că nu li se dă voie să intre în clădire. Motivul? Chipurile n-ar fi fost locuri în sală însă imaginile trimise de unii dintre cei prezenţi înfăţişau o sală cu suficiente locuri goale. Desigur, parte din locurile destinate cetăţenilor erau ocupate însă nu de societatea civilă ci de angajaţi din aparatul administrativ al primăriei, aduşi special pentru a nu fi destule locuri pentru cetăţeni, a relatat Oana.

După ce au reuşit cu chiu cu vai să intre în sala de şedinţe, strecurându-se efectiv când uşa a fost deschisă, Oana şi Carmen au avut parte de încercări de intimidare de neconceput într-o ţară normală.

Pe scurt, cele două doamne s-au trezit înconjurate de bărbaţi solizi care au încercat să le intimideze. Când încercările de intimidare nu au reuşit, s-a trecut la insulte. Redăm relatarea Oanei Gheorghiu.

"În pauză rămăsesem doar eu şi Carmen Uscatu dintre aşa-zişii cetăţeni, pentru că am înţeles ca aşa am fost numiţi, pentru ca cetăţenii din Bucureşti se împart în două categorii, cetăţeni şi aşa-zişi cetăţeni, iată că am aflat astăzi că eu sunt în categoria „aşa-zişi”, eu cred însă că e o categorie mai bună.

Am rămas doar noi două, aşa-zisele cetăţene aşa că nişte domni cu statură de Piedone au venit şi s-au aşezat de jur împrejurul nostru, noi stând pe scaune, dânşii în picioare, şi efectiv ne făceau aşa (ne arătau cu degetul) spunându-ne o grămadă de lucruri, că ce credem că am făcut, că de ce venim acolo... Cred că într-o tentativă de a ne intimida. (...)

Nu va spun ce agresivitate verbală şi aşa, din fizic, şi l-am întrebat „acum mă ameninţaţi cu degetul, aşa?” şi am înţeles pe urma că este domnul viceprimar Bădulescu şi mi-a zis „ca să te ameninţ îţi spun că îţi dau o palmă”, ceva de genul ăsta, şi zic „a, acum mă ameninţaţi, am înţeles”. Iar la final, Domnul Bădulescu, pentru că nu mai avea argumente, mi-a spus că am o problemă la cap şi că am fost bătută la grădinţă, eu nu îmi aduc aminte dar o fi şi asta, ştiu că se poartă în România şi mai sunt şi azi cazuri, şi m-a întrebat dacă am şters bătrâni la fund în ultima vreme. N-am apucat să îl întreb dacă dânsul a făcut asta, i-am explicat că eu mă ocup cu copii bolnavi de cancer şi intră pe o zonă în care din start pierde, adică eu nu venisem să spun asta acolo, şi mi-a zis că „A, înseamnă că eşti băgător de seamă şi de fapt nu faci nimic”.

Deci, că să rezumăm, în opinia domnului Bădulescu şi a altor domni care ne-au înconjurat astăzi, să te ocupi de bolnavii de cancer înseamnă că nu faci nimic.", a rememorat Oana Gheorghiu întâlnirea cu Bădulescu.

Reamintim că Aurelian Bădulescu (PSD) a fost acuzat de agresarea unor consiliere USR. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Cât despre poliţişti loviţi de cetăţeni - varianta susţinută de Gabriela Firea - Oana Gheorghiu susţine că nu a văzut nimic de acest gen, ba dimpotrivă, unul dintre poliţişti a fost foarte agresiv cu o femeie.

"Imaginaţi-vă că noi am fi putut să batem, ne şi vedeţi bătând poliţişti! Oamenii aceia nu au avut nimic, din contra eu am văzut că unul dintre ei a bruscat-o foarte tare pe o doamna!", a declarat Oana Gheorghiu.