Statul Islamic amplifică „genocidul” din Irak, atrăgând represalii dure

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Extremişti din Statul Islamic au capturat sute de femei aparţinând minorităţii religioase Yazidi, potrivit oficialilor irakieni, în timp ce zeci de mii de civili fug din cauza atrocităţilor comise de militanţii radicali. Vineri, Statele Unite au început primele atacuri aeriene împotriva militanţilor islamici.

Intervenţia militară a Statelor Unite a primit susţinerea mai multor aliaţi internaţionali, care au cerut măsuri urgente menite să ajute zecile de mii de refugiaţi. Printre cei dislocaţi de violenţele armate din ultimele săptămâni se află aproximativ 50.000 de membri ai minorităţii religioase Yazidi, care au fost izolaţi pe un munte de militanţi.

Statele Unite au început furnizarea de pachete umanitare grupurilor de refugiaţi şi au denunţat „campania de teroare împotriva inocenţilor” lansată de grupul ultra-violent islamic.

„Campania de teroare împotriva inocenţilor, incluzând minorităţile Yazidi şi creştine, şi actele sale de violenţă grotească poartă toate semnalele de avertizare şi etichetele unui genocid. Pentru toţi cei care au nevoie de un apel de trezire, acesta este”, a declarat secretarul american de Stat, John Kerry.

Accentuând gravitatea situaţiei, purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian pentru drepturile omului, Kamil Amin, a anunţat că sute de femei Yazidi au fost luate ostatice de militanţi.

Unele dintre femei sunt ţinute în şcoli în oraşlul Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, potrivit rudelor victimelor. „Cred că teroriştii le consideră acum drept sclave şi au planuri periculoase pentru ele”, a declarat Amin.

Armata americană a lansat două atacuri aeriene asupra artileriei folosite de Statul Islamic pentru a bombarda forţele kurde care protejează oraşul Irbil, capitala regiuni kurde din Irak şi baza armatei americane.

În al doilea atac, forţele aeriene au distrus un convoi al militanţilor format din şapte vehicule. Oficiali americani, sub protecţia anonimatului, au explicat că au început şi atacurile cu drone.

Militanţii islamici au avansat dinspre Mosul şi au capturat mai multe oraşe, precum şi cel mai mare baraj hidroelectric şi rezervor al Irakului. În timpul ofensivei, minorităţile etnice şi religioase au fugit de frica persecuţiei şi a violenţelor, care s-au încheiat de multe ori cu execuţii în masă.

Potrivit ONU, peste 500.000 de persoane au fost dislocate din cauza violenţelor din Irak de la începutul lunii iunie, numărul total al victimelor din acest an ajungând la peste 1 milion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe