Statul Islamic ar fi ucis sute de copii, inclusiv prin execuţii

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)

Militanţii Statului Islamic din Irak au ucis sute de copii, inclusiv în timpul execuţiilor, şi se folosesc de civili, de multe ori copii, pentru a lansa atacuri cu bombă, a anunţat, luni, o delegaţie pentru conflict armat şi copii a ONU, relatează presa israeliană.

”Până la 700 de copii au fost ucişi sau răniţi în Irak de la începutul anului, incluzând execuţii sumare”, a declarat Leila Zerrougui pentru Consiliul de Securitate al ONU.

Zerrougui a explicat că militanţii Statului Islamic recrutează băieţi cu vârste de la 13 ani în sus pentru folosi la activităţi militare, precum arestarea civililor şi paza locaţiilor strategice. ”Alţi copii sunt folosiţi drept sinucigaşi cu bombă”, a adăugat aceasta.

Grupările militante aliate ale guvernului irakian se folosesc de asemenea de copii pentru a combate extremiştii islamici. ”Un număr mare de copii” reţinuţi de guvernul de la Bagdad au dispărut după ce militanţii au asaltat închisorile, în luna iulie, a explicat aceasta.

Guvernele mai multor ţări şi ONU au acuzat în mod repetat militanţii Statului Islamic de o serie de atrocităţi comise după cucerirea teritoriilor vaste din Irak şi Siria, în iunie.

Noul Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a declarat în Geneva că militanţii islamici creează un ”lac de sânge” în zonele pe care le controlează.

Acuzaţiile au apărut înainte de summitul ONU, care va fi găzduit de preşedintele american Barack Obama, pe 25 septembrie, pe tema ameninţării provocate de luptătorii străini care alimentează conflictele din Irak şi Siria.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, luna trecută, o rezoluţie prin care încearcă să restrângă finanţarea şi fluxul de militanţi străini, care se alătură grupării islamiste, şi avertizează că seriile de atrocităţi comise se pot constitui drept crime împotriva umanităţii.

Luni, Consiliul de Securitate a dezbătut şi situaţia copiilor soldaţi folosiţi în ţări precum Libia, Afganistan, Republica Central Africană, Mali şi Sudanul de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe