Statul mafiot: poliţia nu intervine pentru oprirea demolărilor ilegale [video]

Imobil Semilunei nr. 1, Bucureşti.
Imobil Semilunei nr. 1, Bucureşti. (Nicuşor Dan)

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a susţinut miercuri o conferinţă de presă pentru a trage încă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte haosul legislativ din urbanism şi a lipsei de voinţă politică pentru a remedia problemele din domeniu. (Declaraţiile lui Nicuşor Dan pot fi urmărite în materialul video postat pe pagina originală Epoch Times).

Nicuşor Dan a dat doua exemple recente de situaţii realmente kafkiene când instituţiile statului au pasat de la una la alta responsabilitatea pentru oprirea unor lucrări efectuate fără autorizaţie. Primul şi cel mai recent caz menţionat de preşedintele Salvaţi Bucureştiul este demolarea unui splendid imobil istoric amplasat în strada Semilunei nr. 1 (vezi foto articol), stradă situată în zona construită protejată nr. 39 Armenească. Respectiva clădire a fost demolată sâmbătă în totalitate, deşi firma care executa lucrările avea autorizaţie pentru consolidare şi supraînălţare. Ilustrativ pentru haosul legislativ din domeniu este însă faptul că echipajele venite după repetatele apeluri făcute la 112 de Nicuşor Dan şi-au declinat unul după altul competenţa.

"Dispecerul de la 112 în loc să trimită Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti care are competenţe potrivit legii Poliţiei Locale trimis Poliţia Naţională. Poliţia naţională a oprit, a cerut autorizaţia, nu o aveau pe şantier şi mi-a spus că nu au competenţă. A chemat Poliţia locală a sectorului 2. Politia locală a sectorului 2 a venit şi ea , a oprit şi ea lucrările după care le-a dat drumul, a zis că e o zonă protejată şi că nu are competenţă şi trebuie să vină poliţia locală a municipiului Bucureşti. Poliţia locală a mun Bucureşti a venit cam la o oră şi jumătate după ce am sunat la 112 şi după ce am ameninţat-o pe dispecera locală cu care am vorbit că o să îi fac plângere. Abia atunci a trimis un echipaj de la Ordine Publică care a zis că nu are competenţă să oprească lucrările pentru ca ei nu sunt în stare să vadă dacă e o autorizaţie de construire sau demolare iar lucrurile se vor regla luni când o să aibă ofiţeri competenţi care să vadă, în situaţia în care câteva ore mai târziu clădirea s-a demolat integral." a descris Nicuşor Dan absurdul situaţiei.

Teoretic, a explicat preşedintele Salvaţi Bucureştiul, există cinci instituţii care pot opri lucrări în astfel de situaţii, respectiv Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Ministerul Culturii, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi Parchetul. În practică însă ultimele patru instituţii nu au serviciu de urgenţă în week-end, iar Poliţia Locală funcţionează la modul descris de Nicuşor Dan, adică declina compenteţa până.. .luni.

Cel de al doilea exemplu dat de Nicuşor Dan este clădirea din Carol Davila 21, o construcţie făcută în asociere, printre alţii, de fostul ministru al justiţiei Valeriu Stoica şi afaceristul Marius Locic, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie al fostului senator Cătălin Voicu. Imobilul este ridicate în Cartierul Cotroceni, are 7 etaje cu tot cu acoperişul mansardat (vezi foto) şi ocupă o suprafaţă de 1300 de mp. Problema este, a explicat Nicuşor Dan, că în ianuarie în 2013 Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a constatat că autorizaţia a expirat şi a făcut un dosar penal pentru continuarea lucrărilor. Dosar pe care l-a trimis la Parchet. În martie, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a constatat şi ea acelaşi lucru şi anume că se lucrează fără autorizaţie şi a făcut şi ea un dosar penal. Pe care l-a trimis tot la Parchet. Rezultatul? Lucrările la clădire nu s-au oprit nici până acum.

"Fiecare dintre ele (ISC şi PMB n.r.) a făcut un dosar penal numai ca aceste dosare sunt trimise la Parchet şi de obicei Parchetul le soluţionează după mai mulţi ani prin NUP (neînceperea urmăririi penale n.r.) şi de fapt nu există nici un mecanism pentru a controla. (...) Nu există niciun mecanism de a controla, o instituie care să vină pe teren şi să oprească o infracţiune în curs. Nimeni nu se mai interesează de dosare, nimeni nu urmăreşte parcursul lor astfel încât se ajunge în situaţii, precum cea din Carol Davila unde lucrările continuă nestingherit deşi există dosare penale pe rol la Parchet.

"Este inadmisibil ca lucrurile astea să se petreacă dintr-o necorelare administrativă", e completat Nicuşor Dan arătând că, Ministerul Dezvoltării, ca organizator al întregii activităţi de dezvoltare urbană în domeniul construcţiei ar trebui să remedieze carenţele legislative din domeniu.

Unele din aceste viduri legislative ar fi chiar extrem de uşor de remediat, a mai explicat Nicuşor Dan, dând un exemplu concret din legea 155, care spune că orice lucrare publică ar trebui oprită dacă nu există panou de organizare de şantier. Legea nu specifică însă şi CINE poate dispune oprirea lucrărilor, ceea ce este aberant. Nicuşor Dan opinează că în nomele metodologice la legea 155 ar trebui prevăzut explicit că poliţiştii locali pot opri lucrări unde nu există loc de interpretări sau de echivoc. Mai mult, crede dl Dan, este inadmisibil ca din toate cele cinci instituţii menţionate să nu existe măcar un ofiţer de serviciu care să răspundă la un telefon în weekend şi să deplaseze când este sesizat, pentru situaţii mai complexe.

De ce Ministerul Dezvoltării?

"Sunt în presă sute de cazuri ilegale despre care s-a comunicat că au ajuns la parchete. Nu doar că nimeni nu a fost condamnat pentru ele, dar nici nu ştie ce s-a întâmplat cu ele. (...) În momentul în care tu eşti Ministru al Dezvoltării şi în competenţă dezvoltarea urbană a României, în mod evident că trebuie la un moment dat să ai o discuţie cu un reprezentant al Parchetului şi să vezi ce se întâmplă cu acest mod de funcţionare. Şi dacă eşti o persoană responsabilă poţi să ceri Parchetului General să specializeze nişte oameni care să se ocupe de acest tip de infracţiuni."a explicat Nicuşor Dan motivul pentru care a susţinut conferinţa în faţa Ministerul Devoltării Regionale.

Cu această ocazie, Nicuşor Dan a reamintit că ministerul condus de Liviu Dragnea a promovat modificarea legii urbanismului astfel încât "dezvoltatorii imobiliari" au din nou voie să construiască cu derogări de la Planul de Urbanism General, a promovat legea descentralizării, proiect care, din fericire a eşuat, a desfiinţat Direcţia Generală de Dezvoltare Urbană din cadrul Ministerului care ar fi trebuit să se ocupe de politicile despre care a vorbit dl Dan şi, de curând, a abrogat şi ordinul care prevede obligativitatea consultării populaţiei în materie de documentaţii de urbanism.

În consecinţă, dacă vrem un raport MCV bun pe ţară (neregulile din urbanism fiind prinse în acest raport european pe justiţie), dacă vrem să intrăm în Schengen, să avem un cadrul legislativ prietenos şi mai ales previzibil pentru investitorii străini, dacă, filamente, vrem să fim o ţară decentă şi cu legi făcute pentru cetăţean, Ministerul Dezvoltării Regionale ar trebui să schimbe cadrul intervenţiei de urgenţă pentru situaţia în care nu există autorizaţie sau nu se lucrează conform autorizaţiei şi să se reglementeze cadrul sancţiunii penale pentru desfăşurarea de lucrări fără autorizaţie a rezultat din conferinţa de presă a dlui Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne