Ştefan Gligor: Alegerile parlamentare anticipate ar trebui să scape R. Moldova de infractorii deghizaţi în politicieni

Ar fi logic ca Guvernul Chicu să rămână interimar până la desfăşurarea alegerilor anticipate, afirmă expertul în politici publice Ştefan Gligor.
Ştefan Gligor, directorul de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme
Ştefan Gligor, directorul de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme (The Epoch Times România)

Este regretabil că până în prezent liderii opoziţiei nu au elaborat o foaie de parcurs pentru cetăţenii Republicii Moldova în această situaţie politică dificilă, a declarat expertul în politici publice, juristul Ştefan Gligor în cadrul unei dezbateri privind demisia Guvernului Chicu şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit acestuia, Dodon, Plahotniuc şi Sor înţeleg că noul preşedinte va refuza oricum numirea candidaturii lor la şefia guvernului şi ca rezultat vor suferi doar pierderi de imagine şi raiting politic din cauza oficializării coaliţiei toxice pe care evită să o recunoască.

Pe de altă parte, ar fi utopic ca Maia Sandu să vină cu o iniţiativă de numire a unui prim-ministru cu votul corupţilor din Parlament întrucât această candidatură va fi votată, iar noul cabinet de miniştri îşi va asuma răspunderea pentru eşecul Guvernului Chicu/Dodon. Mai mult, acesta va fi sabotat continuu pentru a discredita preşedintele şi opoziţia.

În opinia expertului, Maia Sandu va evita să propună orice candidatură, iar actualul guvern va rămâne interimar până la desfăşurarea alegerilor anticipate. Cel puţin asta ar fi logic, chiar dacă se va ajunge la un blocaj instituţional care va fi soluţionat odată cu expirarea termenului de 3 luni şi organizarea alegerilor anticipate în prima parte a anului 2021.

„Un exerciţiu care ar trebui să ne scape de clasa noastră politică în mare parte discreditată şi coruptă, de infractorii deghizaţi în politicieni. Dar acest test va fi dificil nu doar pentru cei discreditaţi şi corupţi, dar şi pentru partidele de opoziţie, slăbite de prestaţia lamentabilă a lui Andrei Năstase din ultimul an şi plecarea dnei Sandu la Preşedinţie”, a adăugat Ştefan Gligor.

Totodată, juristul a ţinut să sublinieze că alegerile anticipate vor fi cel mai important test pentru cetăţenii Republicii Moldova care îşi doresc marea schimbare în justiţie, economie, soluţionarea crizei pandemice şi îmbunătăţirea de urgenţă a sistemului medical.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe