Ştefan Gligor: Curtea Constituţională a degradat până la statutul de organ politic de partid

Din elita elitelor juridice cu oameni faţă de care nu ar trebui să existe nicio rezervă şi niciun dubiu la capitolul integritate şi independenţă, Curtea Constituţională prin hotărârile sale face politică părtinitoare în favoarea Partidului Democrat.
Ştefan Gligor
Ştefan Gligor (The Epoch Times România)

În contextul ultimelor numiri pe bandă rulantă la Banca Naţională (BNM), la Consiliul Concurenţei, la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), precum şi la Curtea Constituţională (CCM), expertul în politici publice Ştefan Gligor a menţionat că cele mai importante sunt cele de la CCM.

Acesta a menţionat că între majoritatea acestor numiri şi desemnarea lui Corneliu Gurin, a lui Artur Reşetnicov şi a Raisei Apolschii - naşa de cununie a liderului PD, Vlad Plahtniuc - la Curtea Constituţională există mari diferenţe. Funcţiile de şefi de agenţii, membri al Curţii de Conturi etc., e clar că sunt numiri politice, consideră expertul, întrucât se observă o rocadă a unor persoane care şi-au demonstrat afilierea şi fidelitatea faţă de partidul care astăzi guvernează Republica Moldova.

De asemena, Gligor a mai adăugat că o Curte Constituţională ar trebui să fie elita elitelor juridice, cu oameni cu reputaţie ireproşabilă, cu o pregătire academică extraordinară, cu o experienţă profesională, cu oameni faţă de care nu ar trebui să existe nicio rezervă şi niciun dubiu la capitolul integritate, independenţă şi capacitate de a aplica legea şi de a aplica Constituţia.

„Numirile pe care le-am avut au fost efectuate în lipsă de concurs, cu anumite momente de procedură faţă de care eu am mari întrebări, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care este organul de autoguvernare a sistemului judecătoresc şi a puterii judecătoreşti, putere separată în stat, pur şi simplu l-a delegat pe Corneliu Gurin în lipsa oricărui concurs, oricărei argumentări, măcar a simulării unui concurs, lucru care se referă şi la Artur Reşetnicov care a fost denumit de Guvern în lipsa oricărui concurs”, a declarat Ştefan Gligor în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Lucrurile acestea sunt extrem de grave, consideră expertul în politici publice. Mai mult decât atât, acesta a susţinut că în Republica Moldova Curtea Constituţională a degradat oficial de la statutul său prevăzut de Constituţie la nivelul unui organ politic de partid, în cazul dat al Partidului Democrat, mai ales că anterior au existat multiple suspiciuni că CCM, de fapt, prin hotărârile sale face politică în Republica Moldova, politică părtinitoare în favoarea PD. „Astăzi noi avem o confirmare practic”, a punctat Gligor.

Amintim că la 29 noiembrie, fostuministru al Finanţelor, Octavian Armaşu, a fost numit în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale pe un mandat de 7 ani. La 30 noiembrie, democratul Marcel Răducan a fost numit în funcţie de preşedinte al Plenului Consiliului Concurenţei pe un termen de cinci ani. La 5 decembrie, deputatul democrat Corneliu Mihalache a fost numit de către Comisia Mass media, Curtură şi Sport în calitate de candidat la funcţia de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizulului.

Totodată, la 11 decembrie, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, Corneliu Gurin este numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. În aceeaşi funcţie, la propunerea Guvernului, la 12 decembrie, este numit democratul Artur Reşetnicov, precum şi preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii, care este şi naşa liderului PD, la propunerea Parlamentului. Fostul preşedinte al Centrului Naţional Anticourpţie, Viorel Chetraru, a fost numit la Curtea de Conturi pe un mandat de şapte ani, iar angajata liderului PD, Vlad Plahotniuc, Tamara Andruşca, a fost numită de către Guvern la şefina Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe