Stelian Ion avertizează: România ar putea fi sancţionată de UE

Stelian Ion
Stelian Ion (Facebook - Stelian Ion)

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion avertizează că România ar putea fi sancţionată pentru că nu respectă supremaţia dreptului Uniunii Europene iar guvernanţii trag de timp cu desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Potrivit lui Stelian Ion, "USL-ul aşezat de Klaus Iohannis în fruntea ţării" ne plasează alături de statele problemă ale Uniunii Europene.

"România ar putea fi sancţionată pentru că nu respectă supremaţia dreptului Uniunii Europene, Guvernul îi cântă în strună Curţii Constituţionale, iar ministrul Predoiu trage de timp cu desfiinţarea SIIJ. Acesta este avertismentul transmis de comisarul european pentru justiţie, Didier Reyners, în interviul acordat Financial Times.

Când afirmă răspicat 'stop Secţiei speciale', comisarul Reynders ne arată că a înţeles foarte bine mesajul Guvernului, atât în cazul desfiinţării SIIJ, cât şi în cazul deciziei CCR, care nu recunoaşte o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, şi că nu se lasă păcălit.

Didier Reynders apreciază că este 'o tactică de tergiversare' a Guvernului de la Bucureşti pe care a întâlnit-o şi în discuţiile cu omologii maghiari, aducând în discuţie drumul pe care au luat-o deja Ungaria şi Polonia.

Guvernul PSD-PNL-UDMR tergiversează şi încearcă să ducă de nas Comisia Europeană. Este, practic, 'strategia' preşedintelui Iohannis, pe care a încercat să mi-o impună şi mie: desfiinţarea SIIJ să se facă odată cu modificarea legilor justiţiei. Proastă strategie! O spune clar acum şi comisarul Reyners.

USL-lui aşezat de Klaus Iohannis în fruntea ţării ne plasează alături de statele problemă ale Uniunii Europene.

Proiectul de desfiinţare a SIIJ este în Senat, poate fi adoptat chiar din prima săptămână a lunii februarie, iar alte discuţii se pot face în cadrul adoptării legilor justiţiei. Orice amânare înseamnă că ne apropiem tot nu mai mult de momentul sancţiunilor, pas cu pas", scrie, pe Facebook, fostul ministru.


Reamintim în context că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara recent în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliştii acreditaţi, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) - controversata structură care a stârnit îngrijorări internaţionale - va fi desfiinţată până cel târziu în luna martie.

"Nu va fi SIIJ 2.0", a dat asigurări Predoiu în discuţiile cu jurnaliştii, fără a răspunde însă la întrebările legate de modul în care ar urma să fie desfiinţată SIIJ, ce se va pune în loc şi, mai ales, dacă DNA va avea competenţe în ceea ce priveşte anchetarea magistraţilor acuzaţi de fapte de corupţie, lucru la care atât UDMR cât şi PSD s-au opus cu cerbicie.

Proiectul lui Predoiu ar urma să fie făcut public în maximum două săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne