Stelian Ion, despre decizia CCR privind motivarea sentinţelor simultan cu adoptarea lor: Posibil să se ajungă la amânări

Stelian Ion
Stelian Ion (Screenshot)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că e de aşteptat ca decizia luată de Curtea Constituţională, potrivit căreia niciun condamnat nu va merge la închisoare dacă lipseşte motivarea deciziei definitive de condamnare, să ducă „la o amânare a pronunţării astfel încât să fie posibilă şi redactarea hotărârilor judecătoreşti”.

Referitor la hotărârea CCR privind pronunţarea deciziilor din dosare penale doar cu motivare, ministrul Justiţiei susţine că „acolo, întrebarea s-a referit la chestiuni care ţin de pedepse şi de infracţiuni, deci nu chestiunile procedurale”.

„La procedura penală nu a existat o referire expresă, dar, bineînţeles, va fi o decizie politică dacă va fi necesară şi în faţa unui iminent blocaj, pentru că această chestiune este extrem de serioasă, tocmai pentru aceste situaţii a fost creat instrumentul Ordonanţei de Urgenţă, dar nu spun că va fi Ordonanţă de Urgenţă, deci e o decizie pe care o vom lua, încă nu am luat decizia aceasta”, a precizat oficialul.

La întrebarea presei dacă, în contextul unei acute lipse de personal, vede posibilă motivarea deciziilor simultan cu adoptarea lor, Stelian Ion a replicat că „este greu de explicat acum, înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunţării, la o amânare a pronunţării astfel încât să fie posibilă şi redactarea hotărârilor judecătoreşti”, adăugând că „Aceasta se poate întâmpla”.

Privitor la posibilele consecinţe ale deciziei CCR, ministrul a afirmat că „dacă nu avem motivarea şi nu ştim exact la ce se referă, nu putem să facem aprecieri în orb”.

„Haideţi să vedem ce se va întâmpla. O să vă ţin la curent”, a conchis Stelian Ion.

Reamintim că, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că o hotărâre judecătorească trebuie să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, întrucât se consideră că redactarea motivării ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aducând atingere dreptului de acces la instanţă şi la un proces echitabil. Detalii aici.