Stoianoglo acuză Preşedinţia de implicare în activitatea Procuraturii şi o compară pe Maia Sandu cu Plahotniuc

Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al R. Moldova
Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al R. Moldova (parlament.md)

După ce la finele săptămânii trecute s-a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, care include mecanismul de evaluare a performanţelor Procurorului General şi dispunerea revocării acestuia din funcţie în cazul în care se constată calificativul „eşuat”, Alexandr Stoianoglo a venit joi, 19 august cu o reacţie în acest sens.

Acesta a ţinut să puncteze că se impunea şi punctul de vedere al Procuraturii după metamorfozele politice din Republica Moldova şi ulterioarele intervenţii, inclusiv de ordin legislativ, cu impact instituţional, „precum şi campania denigratoare dezlănţuită împotriva instituţiei şi a mea personal, în calitate de Procuror General”.

„Subliniez că, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, Procuratura este o instituţie publică autonomă în cadrul autorităţii judecătoreşti şi se supune doar Legii. Cu excepţia controlului ierarhic intern, unica autoritate care realizează controlul procesual al prestaţiei procurorilor este sistemul judecătoresc, în nici un caz Preşedinţia, Parlamentul sau Guvernul”, se arată în declaraţia Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Acesta acuză că, la opt luni de la învestirea în calitate de preşedinte al Republicii Moldova a Maiei Sandu, Procuratura, în repetate rânduri, a încercat să stabilească un dialog conform, bazat pe respect reciproc şi o relaţie constructivă cu Preşedintele statului, lucru care nu a fost realizat până în prezent.

Mai mult decât atât, potrivit lui Stoianoglo, în toată această perioadă şefa statului nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din Procuratură, despre problemele cu care se confruntă oamenii legii sau cum ar putea să ajute pentru a redresa situaţia.

„Toată colaborarea şi interesul Domniei sale s-a rezumat la problema anchetării unor persoane şi la dosare individuale. Exact după acest scenariu se derulau şi şedinţele Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care se convocau strict pentru ca Procurorul General să fie ʻraportor de serviciuʼ pe dosare sensibile şi speţe individuale”, a adăugat Stoianoglo.

De asemenea, Procurorul General a comparat-o pe Maia Sandu cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, specificând că „Apogeul colaborării noastre a fost atins la ultima şedinţă a CSS, organizată peste noapte, la care au fost invitaţi şi conducătorii procuraturilor specializate. În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un şef de stat cheamă şefii procuraturilor specializate la raport. Şi-a permis-o, cred, doar Plahotniuc”.

Potrivit lui Stoianoglo, unicul scop urmărit prin ultima şedinţă a CSS a fost de a ataca şi acuza Procuratura de lipsă de eficienţă şi de a iniţia modificările legislative pentru demiterea Procurorului General.

„Planul a fost transpus în realitate imediat după şedinţa CSS din 10 august, Ministrul Justiţiei prezentând şi proiectul legii pregătit din timp”, acuză Alexandr Stoianoglo.

Acesta a mai punctat că se va adresa cu o sesizare către Curtea Constituţională pentru controlul constituţionalităţii includerii Procurorului General în componenţa CSS, adăugând că în ultima perioadă guvernarea de la Chişinău „şi-a permis o serie de insinuări şi acuzaţii la adresa mea personală, dar şi a instituţiei pe care o conduc”.

„Procuratura se adresează Comisiei de la Veneţia, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor şi corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate în regim alert de majoritatea parlamentară, care vin să submineze independenţa procurorilor în avantajul factorului politic”, a conchis Stoianoglo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe