Stoianoglo cere anularea hotărârilor judecătoreşti prin care Platon a intrat în posesia a două clădiri în centrul Chişinăului

Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al R. Moldova
Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al R. Moldova (presedinte.md)

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a depus la Curtea Supremă de Justiţie un recurs în anulare prin care solicită casarea încheierilor judecătorilor de instrucţie care i-au permis lui Veaceslav Platon să intre în posesia a două imobile din centrul Chişinăului.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, este vorba despre ”Casa Modei”, amplasată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt 182 şi fosta clădire ASITO de pe bulevardul Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor instanţei, au fost transmise în posesia şi folosinţa companiilor, al cărui beneficiar efectiv este cetăţeanul Veaceslav Platon.

Alexandr Stoianoglo susţine în recursul său că Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana a încălcat dreptul de proprietate al SRL ”Continental Business Invest” şi SRL ”SCM Development Mol”. „În cazul în care încălcarea nu va fi corectată, poate duce la condamnarea R. Moldova la CEDO.”

Astfel, Procurorul General notează că erorile grave de drept, admise prin încheierile magistraţilor, nu pot fi corectate decât prin anularea lor.

Acţiunile lui Stoianoglo survin drept urmare a examinării plângerilor depuse de Vladimir Russu, care reclama faptul deposedării ilegale de cele două imobile. Constatând interpretarea şi aplicarea incorectă a normelor procesual penale de către PCCOCS care a intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate, la 6 aprilie 2021, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanţele emise anterior de procuratura specializată, urmând ca şi CSJ să anuleze hotărârile judecătoreşti restabilind drepturile şi dispunând restituirea de către Veaceslav Platon a celor două imobile proprietarului Vladimir Russu.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi alte crime financiare, dar a fost pus în libertate în iunie 2020 în urma unui demers al lui Stoianoglo, care a afirmat că dosarul lui Platon a fost fabricat. Platon este considerat arhitectul „Laundromat-ului”, o schemă prin care din Rusia au fost scoase zeci de miliarde de dolari între 2010 şi 2014 cu ajutorul unor bănci şi decizii ale judecătorilor moldoveni.