Stolojan: Majorarea pensiilor cu 10% este OK. Altfel am întinde prea mult coarda

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan (Epoch Times România)

Fostul premier Theodor Stolojan susţine că majorarea pensiilor cu 10% este cea mai realistă variantă în acest moment. Stolojan a adăugat că ţinând cont de faptul că mersul economiei şi estimările nu sunt deloc optimiste, a alimenta speranţe false în acest sens ar fi neproductiv.

“Ca economist şi nu ca membru al PNL vreau să vă spun că PSD a introdus o inovaţie în legislaţia românească. A aprobat o lege a salarizării şi o lege a pensiilor prin care a stabilit cu cât vor creşte în fiecare an. Nu pot să scoţi o lege în care să spui că economia creşte la nesfârşit în următorii ani. Eventual faci un program, îl pui în aplicare şi după 4 ani lumea te judecă.. Deci PSD a făcut acest lucru şi iată că a venit alt guvern. Şi nu că s-a schimbat, dar a venit o altă realitate economică şi anume că România nu mai creşte cu 4%, cum a fost în anii precedenţi, ci scade cu 3%-4%, dar gândiţi-vă că, pe ansamblu, scăderea este de 6 puncte procentuale”, a afirmat Stolojan în direct la Realitatea.net

În acest context, europarlamentarul PNL precizează că într-o perioadă în care ai un asemenea impact negativ, n-ai voie să creşti nicio cheltuială bugetară, cu excepţia celor care sprijină combaterea pandemiei şi susţinerea, atât cât poţi, a mediului privat să menţină locurile de muncă.

“Sigur, e an electoral şi e foarte greu să le spui pensionarilor că poţi să le asiguri doar puterea de cumpărare. Punctul meu de vedere este că trebuie să asiguri o creştere a pensiilor care să menţină puterea de cumpărare a pensionarilor. Recomandarea mea e [ca Guvernul – n.r.] să menţină puterea de cumpărare a pensionarilor şi să reducă cheltuiala coşului zilnic. Majorarea pensiilor cu 10% este OK, din punctul meu de vedere, altfel am întinde prea mult coarda. Sigur, preşedintele Klaus Iohannis a spus să nu suporte numai pensionarii greul, dar atât timp cât le asiguri puterea de cumpărare nu înseamnă că suferă”, a declarat fostul premier.

În privinţa pensiilor speciale, Stolojan susţine că acestea „sunt o pată de ruşine pe obrazul întregii clase politice”, iar impozitarea celor deja în plată nu se mai poate realiza întrucât s-ar intra „în contradicţie cu nişte principii economice, căci ar trebui să-i impozitezi pe toţi”.

“Dacă vorbim de impozitarea pensiilor speciale, intrăm în contradicţie cu nişte principii economice, că ar trebui să-i impozitezi pe toţi. Sigur, pensiile speciale sunt o pată de ruşine pe obrazul întregii clase politice, toate guvernările, indiferent de culoare, au aprobat tot felul de facilităţi. Soluţia ar fi să-i pui pe cei care vor pensii speciale să contribuie corespunzător pentru cât vor primi. Cu cele aflate în plată plătim greşelile trecute, n-ai ce face! Dar poţi începe să-i pui de azi înainte să plătească 2 contribuţii: una pentru sistemul normal şi alta pentru pensia specială”, a precizat Stolojan.