Stoltenberg: Dreptul la autoapărare al Ucrainei include lovirea unor ţinte militare din interiorul Rusiei

Jens Stoltenberg - secretarul general al NATO (NATO.int)
Redacţia
29.05.2024

Dreptul de autoapărare al Ucrainei include lovirea unor ţinte militare legitime din interiorul Rusiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările UE, desfăşurată marţi la Bruxelles, potrivit Ukrinform.

„Trebuie să ne amintim ce înseamnă acest lucru. Acesta este un război de agresiune. Rusia a atacat o altă ţară, a invadat o altă ţară. Iar Ucraina are, conform dreptului internaţional, dreptul la autoapărare, de a se apăra. Iar dreptul la autoapărare include şi lovirea unor ţinte din afara Ucrainei, ţinte militare legitime din interiorul Rusiei.

Şi acest lucru este în special, relevant acum. Pentru că cele mai grele lupte au loc acum în regiunea Harkiv, aproape de graniţa ruso-ucraineană. Iar o parte a frontierei este, de fapt, linia frontului", a declarat Stoltenberg, comentând ridicarea restricţiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei.

El a spus că ar fi „foarte greu şi dificil pentru ucraineni să se apere dacă nu pot lovi ţinte militare chiar de cealaltă parte a graniţei”.

„Acestea pot fi lansatoare de rachete. Poate fi artilerie. Pot fi aerodromuri care sunt folosite pentru a ataca Ucraina. Şi dacă Ucraina nu poate lovi aceste ţinte militare, le va fi mult mai greu să se apere", a adăugat el.

Potrivit lui Stoltenberg, deciziile cu privire la posibilitatea ca Ucraina să lovească ţinte militare din interiorul Rusiei folosind arme occidentale sunt luate de aliaţii NATO la nivel naţional.

„Acestea sunt decizii naţionale. Nu este vorba că NATO decide asupra restricţiilor. Unii aliaţi nu au impus restricţii privind armele pe care le-au livrat. Alţii au făcut-o. Cred că acum a venit momentul să luăm în considerare aceste restricţii, nu în ultimul rând în lumina evoluţiei războiului, care acum are loc efectiv de-a lungul graniţei. Iar acest lucru le face şi mai greu să se apere", a declarat el.

Stoltenberg a precizat că „acest lucru nu îi face pe aliaţii NATO parte a conflictului”.

„Faptul că noi livrăm echipamente Ucrainei nu face ca NATO să fie parte la conflict. Avem dreptul să sprijinim Ucraina fără a deveni parte la conflict, pentru că ajutăm Ucraina să susţină dreptul la autoapărare. Unii aliaţi nu au impus niciodată restricţii privind modul de utilizare a armelor care sunt furnizate Ucrainei. Şi, de fapt, atunci când au livrat armele Ucrainei, acestea sunt arme ucrainene. Din nou, acestea sunt decizii naţionale. S-au făcut consideraţii diferite. Dar cred cu tărie că acei aliaţi care au decis să nu aibă restricţii, nu fac din NATO parte la conflict şi, desigur, acest lucru va fi valabil şi pentru alţi aliaţi", a declarat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor