Stoltenberg: Georgia va adera la NATO şi Rusia nu poate împiedica acest lucru

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Sean Gallup/Getty Images)

În timpul unei vizite în Georgia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat din nou că ţara din Caucazul de Sud se va alătura în cele din urmă alianţei militare occidentale, în pofida opoziţiei dure a Kremlinului, potrivit RFE/RL.

Stoltenberg s-a aflat luni în Tbilisi pentru a discuta cu oficiali georgieni şi pentru a participa la un exerciţiu militar comun al forţelor NATO şi Georgiei. Exerciţiul de 12 zile, ce se va desfăşura la Centrul Naţional de Pregătire Militară Krtsanisi, implică aproximativ 350 de soldaţi din statele NATO şi unele ţări partenere. Exerciţiul se va încheia în 29 martie.

Luând cuvânt alături de premierul georgian Mamuka Bakhtadze, Stoltenberg a precizat că cele 29 de state membre ale alianţei au susţinut în mod clar că Georgia va deveni membru NATO.

“Vom continua să conlucrăm pentru a pregăti aderarea Georgiei la NATO”, a afirmat Stoltenberg, adăugând că nicio ţară nu are dreptul să influenţeze politica uşilor deschise practicate de alianţă.

“Nu acceptăm ca Rusia sau altă putere să decidă ce pot face membrii [NATO]”, a declarat acesta.

Premierul Bakhtadze a precizat că “aderarea la NATO este alegerea poporului georgian”.

La summitul desfăşurat în 2008 la Bucureşti, NATO a convenit ca Georgia să devină membru al alianţei, însă nu a fost stabilită o dată fermă. Dar perspectiva aderării ţării a fost reconfirmată la fiecare summit NATO organizat de atunci.

Georgia are o populaţie de aproximativ 3,7 milioane de locuitori şi a purtat un război de scurtă durată cu Rusia în august 2008. De atunci, Moscova a continuat să menţină o prezenţă militară în această ţară, contribuind la amplificarea tensiunilor regionale.

După acel război, Rusia a plasat mii de soldaţi în regiunile georgiene separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, pe care le-a recunoscut ca state independente.

În Tbilisi, Stoltenberg a purtat discuţii cu preşedintele georgian Salome Zurabişvili, în cadrul cărora a lăudat angajamentul Georgiei pentru reforme.

De asemenea, şeful NATO a reiterat sprijinul aliaţilor pentru integritatea şi suveranitatea teritorială a Georgiei.