Stoltenberg: NATO doreşte un dialog cu Rusia

NATO doreşte un dialog cu Rusia, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice înaintea unor discuţii ce au avut loc în Bruxelles cu miniştrii apărării din ţările UE.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

“Rusia este cel mai mare vecin al nostru, Rusia va rămâne aici”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. “Şi în special când tensiunile se amplifică şi când ne confruntăm cu multe provocări diverse în domeniul securităţii, este important să avem un dialog”.

Dar Stoltenberg a insistat că NATO “nu va respecta şi nu va accepta niciodată încălcarea integrităţii şi suveranităţii teritoriale a Ucrainei”.

Relaţiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat puternic, ajungând la niveluri întâlnite doar în timpul Războiul Rece, după ce Rusia a anexat militar peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi i-a susţinut pe rebelii pro-ruşi în conflictul separatist din estul Ucrainei izbucnit în aprilie 2014.

Stoltenberg a precizat că el este sigur că noul preşedinte ales al SUA, Donald Trump, va respecta toate obligaţiile Statelor Unite faţă de alianţa militară vestică. “Un NATO puternic este important pentru Europa, dar este de asemenea important pentru Statele Unite”, a precizat secretarul general al alianţei.

Trump a iscat temeri în timpul campaniei sale prezidenţiale, când a numit NATO “învechit” şi a declarat că va retrage suportul SUA pentru membrii alianţei dacă aceştia nu îşi măresc cheltuielile militare şi nu îşi îndeplinesc “obligaţiile” faţă de Statele Unite.

În 14 noiembrie, actualul preşedinte american Barack Obama a declarat că este sigur că Trump, care va fi investit în ianuarie 2017, va respecta angajamentele SUA în privinţa securităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe