Stoltenberg: NATO la un pas de a decide mărirea numărului trupelor în Afganistan

Secretarul general al NATO a declarat că alianţa militară vestică este aproape de a lua o decizie în privinţa creşterii numărului soldaţilor săi în Afganistan pentru a ajuta ofensiva împotriva insurgenţilor islamişti.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat publicaţiei germane Welt am Sonntag, într-un interviu publicat în 30 aprilie, că, în condiţiile unei situaţii provocatoare privind securitatea, alianţa NATO ar putea spori numărul soldaţilor prezenţi în Afganistan de la 13.000 la o cifră încă nespecificată.

Stoltenberg a declarat că alianţa militară vestică va lua probabil o decizie până în luna iunie privind o potenţială creştere a numărului trupelor şi a perioadei de staţionare în Afganistan, care în prezent este de un an.

Soldaţii NATO se află în Afganistan ca parte a misiunii Resolute Support, ce urmăreşte instruirea, asistarea şi consilierea forţelor locale.

John Nicholson, generalul american care se află la comanda forţelor NATO în Afganistan, a declarat Congresului SUA în luna februarie că mai sunt necesare câteva mii de soldaţi pentru a satisface cerinţele din această ţară.

Nicholson a declarat, de asemenea, că lupta actuală, purtată în principal împotriva forţelor talibane, dar şi împotriva unor grupuri asociate cu Statul Islamic, se află în impas.

Forţele conduse de SUA au sosit în Afganistan în urmă cu 16 ani şi au alungat talibanii de la putere.

Totuşi, după ce NATO a anunţat încheierea oficială a misiunii sale de luptă în 2014, atacurile talibanilor s-au intensificat, deseori copleşind forţele militare afgane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe