Stresul provoacă apariţia părului alb, iar ştiinţa confirmă

Un studiu americano-brazilian, publicat în revista "Nature", a stabilit o legătură între sistemul nervos şi celulele stem care regenerează pigmenţii.
Părul alb
Părul alb (pixabay.com)

Stresul provoacă apariţia părului alb: nu doar legendele populare o afirmă (spre exemplu Maria Antoaneta, al cărei păr a devenit alb doar într-o noapte, când a fost capturată în timpul Revoluţiei franceze), dar şi ştiinţa.

Cercetările efectuate în Statele Unite şi Brazilia sub conducerea Universităţii Harvard şi publicate în revista Nature au stabilit o legătură între sistemul nervos şi celulele stem care regenerează pigmenţii (studiul a fost efectuat pe şoarecii de laborator). Descoperirea a fost făcută întâmplător: oamenii de ştiinţă efectuau un studiu al durerii asupra şoarecilor cu părul închis la culoare, administrându-le o toxină pentru a le induce durere. În mai puţin de o lună blana animalelor a devenit complet albă.

Astfel că, echipa oamenilor de ştiinţă a dorit să investigheze mai profund, pentru a înţelege dacă fenomenul depinde de stresul indus de durere şi, prin urmare, de activarea fibrelor sistemului nervos simpatic. Au dezvoltat un experiment foarte simplu: după ce au injectat toxina în şoareci, cercetătorii au tratat animalele cu un medicament care ar putea inhiba transmiterea către fibrele nervoase simpatice.

"Procesul de pierdere a culorii părului a fost blocat de tratament", a declarat Thiago Mattar Cunha, de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia. "Sub stres, sistemul nervos simpatic este mult mai activ şi acest lucru ar trebui să fie în general un lucru bun – a subliniat într-o notă Ya-Chieh Hsu, coordonatorul cercetării -, dar activarea acestuia eliberează în cantităţi mari un neurotransmiţător numit noradrenalină sau norepinefrină care, oricât de mult ne permite să acţionăm rapid în faţa unei situaţii periculoase, este absorbit de celulele stem care regenerează pigmentul responsabil pentru culoarea părului şi care se găsesc în foliculii piloşi (hair follicle), promovând astfel reducerea rapidă a acestuia [pigmentului]. Prin urmare, experimentele pe şoareci au arătat cum toate celulele stem care regenerează pigmenţii se pierd în câteva zile: odată dispărute, sunt imposibil de regenerat. Aceste rezultate ar putea conduce spre noi descoperiri privind stresul care afectează alte ţesuturi şi organe şi, prin urmare, să deschidă calea către noi studii, menite să investigheze modul de modificare sau de blocare a efectelor nocive ale oboselii excesive".

Articol ştiinţific de referinţă: Hyperactivation of sympathetic nerves drives depletion of melanocyte stem cells

Sursă: Feel like kids, spouse, work giving you gray hair? They may be

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură