Studenţii din Hong Kong s-au trezit de Crăciun: poliţia reţine 12 manifestanţi

Proteste din Hong Kong. 17 octombrie 2014.
Proteste din Hong Kong. 17 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Poliţia din Hong Kong a reţinut 12 manifestanţi care au blocat câteva artere rutiere pe când protestatarii pro-democraţie au revenit într-o zonă care a fost ocupată timp de două luni înainte ca poliţia să-i diperseze, au afirmat, joi, oficiali locali.

Un comunicat precizează că poliţia a folosit spray-uri cu piper şi bastoane pentru a dispersa protestatarii din cartierul Mong Kok. Manifestanţii au fost reţinuţi sub acuzaţii care variau de la atacarea unui ofiţer de poliţie până la neprezentarea actelor de identificare. Doi ofiţeri de poliţie au fost răniţi, potrivit comunicatului.

”Poliţia a făcut în mod repetat anunţuri publice şi a afişat bannere cu avertizări la faţa locului pentru a-i îndemna să părăsească scena, dar ei au refuzat să se conformeze”, a declarat acesta.

În timpul eliberării străzilor a avut loc un incident violent. Trei ofiţeri de poliţie au reţinut un tânăr, l-au bătut până i-a dat sângele şi l-au fixat la sol.

Aproximativ 500 de protestatari au apărut în Mong Kok pentru ”cumpărături” în timpul zilei de Crăciun. Aceştia au ocupat trotuarele din cartier în fiecare noapte de la eliberarea locurilor de protest şi susţin că acum desfăşoară ”o revoluţie a cumpărăturilor”.

Între timp, 250 de protestatari au organizat un marş care a străbătut drumul din faţa sediului guvernului, în cartierul Admiralty, până în cartierul Wan Chai. Când au ajuns la Zidul lui Lennon – o cale cu trepte care duce spre sediul guvernului şi pe care se află mii de notiţe cu mesaje pro-democraţie - aceştia au desfăcut un banner de peste 10 metri lungime pe care scria: „Nu uitaţi obiectivul nostru pentru Ajunul Crăciunului. Studenţii s-au trezit pentru totdeauna. Ţineţi umbrela galbenă”.

Kelu Fritz Craven din partea Students Awaken, un nou grup de studenţi şi co-organizator al marşului, a declarat: ”Vrem să reamintim oamenilor că noi vrem vot universal adevărat… şi că revoluţia Umbrela continuă”.

”După Mişcarea Umbrela n-au mai fost mulţi care să organizeze mai multe activităţi pentru a trezi oamenii şi pentru a le atrage atenţia asupra acestui subiect”, a mai afirmat acesta

În ultimele câteva luni, mii de protestatari, în mare parte studenţi, au ocupat trei cartiere aglomerate din Hong Kong, inclusiv Mong Kok, cerând dreptul la vot universal liber în fosta colonie semi-autonomă britanică. Însă oficialii chinezi vor ca un comitet apropiat de Beijing să aleagă candidaţii ce pot participa la alegerile pentru funcţia de şef executiv al centrului financiar.

După ce poliţia a eliberat ultima zonă de protest pe 15 decembrie, joi, în zona biroului legislativ din oraş şi a consulatului britanic din Admiralty au apărut noi tabere ale manifestanţilor.