Studiu Lancet: Epidemii de virus Wuhan în alte ţări, inevitabile din cauza purtătorilor asimptomatici

Epidemie masivă în Wuhan
Epidemie masivă în Wuhan (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Un nou studiu publicat recent în revista medicală The Lancet avertizează că „focare independente de sine stătătoare în marile oraşe la nivel mondial” pot fi „inevitabile” din cauza „exportului substanţial” de purtători de coronavirus asimptomatici.

Acelaşi studiu calculează, de asemenea, că 75.815 persoane sunt infectate (vineri, 31 ianuarie) în China continentală, unde numărul oficial publicat de regimul comunist este sub 10.000.

Intitulat „Analiza şi prognoza potenţialului de răspândire internă şi internaţională a focarului 2019-ncov originar din Wuhan, China: un studiu de modelare”, studiul este autorizat de profesorul Gabriel M. Leung, MD şi Kathy Leung.

Studiul avertizează că „planurile de pregătire” ar trebui „gândite pentru o implementare rapidă la nivel global”.

„Cazurile [de coronavirus Wuhan] au fost exportate în alte oraşe chineze, precum şi la nivel internaţional, ameninţând să declanşeze o epidemie globală”, avertizează studiul.

Studiul a estimat răspândirea coronavirusului în peste 300 de oraşe din China continentală. Acesta a utilizat o rată de reproducere a virusului (R0) de 2,68, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectează alte 2,68 persoane în medie.

Pe baza acestor cifre, studiul avertizează că „epidemiile cresc deja exponenţial în mai multe oraşe majore din China”, având un decalaj de timp de 1-2 săptămâni întârziere faţă de situaţia declanşată în Wuhan.

De asemenea, studiul avertizează că oraşele care primesc zboruri din China ar putea deveni epicentre ale epidemiei”.

Zborurile aeriene directe din China continuă să transporte pasageri în zeci de oraşe mari din întreaga lume.

Guvernul chinez comunist a luat pe 25 ianuarie decizia de a sacrifica milioane de vieţi (instituind carantina în oraşul Wuhan) pentru a salva 11 oraşe cheie care reprezintă huburile militare şi industriale ale Chinei. Mai tragic, măsura a fost luată târziu şi a permis, conform declaraţiei primarului oraşului, ieşirea a 5 milioane de persoane înaintea carantinei - răspândind virusul în zonele adiacente centrului urban.

Sâmbătă, China a instituit carantina asupra oraşului Huanggang din vecinătatea focarului epidemiei - Wuhan.