STUDIU: Vaccinarea creşte riscul de infecţie cu COVID, infecţia fără vaccinare conferă imunitate

Vaccinul Pfizer anti COVID-19 preparat în Southfield, Michigan, 5 noiembrie 2021
Vaccinul Pfizer anti COVID-19 preparat în Southfield, Michigan, 5 noiembrie 2021 (Jeff Kowalsky/AFP via Getty Images)

Administrarea a două doze de vaccin împotriva COVID-19 a fost asociată cu o protecţie negativă împotriva infecţiei simptomatice, în timp ce o infecţie anterioară fără vaccinare oferă o imunitate de aproximativ 50 la sută, potrivit unui studiu care analizează valul Omicron din Qatar.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine la 15 iunie, a examinat valul Omicron din Qatar, care a avut loc în jurul lunii decembrie 2021 până în februarie 2022, comparând ratele de vaccinare şi imunitatea în rândul a peste 100.000 de persoane infectate şi neinfectate cu Omicron.

Autorii studiului au constatat că cei care au avut o infecţie anterioară, dar nu au fost vaccinaţi, au avut o imunitate între 46,1 şi 50 la sută împotriva celor două subvariante ale variantei Omicron, chiar şi la un interval de peste 300 de zile de la infecţia anterioară.

Cu toate acestea, la persoanele care au primit două doze de vaccin Pfizer şi Moderna, dar care nu au avut nicio infecţie anterioară, s-a constatat o imunitate negativă împotriva ambelor subvariante BA.1 şi BA.2 ale tulpinii Omicron, ceea ce indică un risc mai mare de a contracta COVID-19 decât o persoană obişnuită.

La şase luni după ce au primit două doze de vaccin Pfizer, imunitatea împotriva oricărei infecţii Omicron a scăzut la -3,4 la sută.

Dar pentru două doze de vaccin Moderna, imunitatea împotriva oricărei infecţii Omicron a scăzut la -10,3 la sută după mai mult de şase luni de la ultima injecţie.

Deşi autorii au raportat că trei doze de vaccin Pfizer au crescut imunitatea la peste 50 la sută, acest lucru a fost măsurat la puţin peste 40 de zile de la a treia vaccinare, ceea ce reprezintă un interval foarte scurt. Comparativ, imunitatea naturală a persistat la aproximativ 50 la sută atunci când a fost măsurată la peste 300 de zile de la infecţia anterioară, în timp ce nivelurile de imunitate au scăzut la cifre negative la 270 de zile după a doua doză de vaccin.

Aceste cifre indică un risc de diminuare a imunităţii pentru a treia doză de vaccin pe măsură ce trece timpul.

Constatările sunt susţinute de un alt studiu recent din Israel, care a constatat, de asemenea, că imunitatea naturală a scăzut semnificativ mai lent în comparaţie cu imunitatea artificială, dobândită prin vaccinare.

Studiul a constatat că atât imunitatea naturală, cât şi cea artificială se diminuează în timp.

Persoanele care au fost anterior infectate, dar care nu au fost vaccinate, au prezentat jumătate din riscurile de reinfectare în comparaţie cu cele care au fost vaccinate cu două doze, dar care nu au fost infectate.

"Imunitatea naturală câştigă din nou", a scris pe Twitter Dr. Martin Adel Makary, cercetător în domeniul politicilor publice la Universitatea Johns Hopkins, referindu-se la studiul israelian.

"În rândul persoanelor care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2, protecţia împotriva reinfectării a scăzut pe măsură ce timpul a crescut", au concluzionat autorii, adăugând că, "totuşi, această protecţie a fost mai mare" decât protecţia conferită în acelaşi interval de timp prin două doze de vaccin.