SUA a primit peste 500 de rapoarte privind OZN-uri. Multe cazuri rămân “nerezolvate”

Captură video de pe un material al Departamentului Apărării, SUA
Captură video de pe un material al Departamentului Apărării, SUA (Department of Defense)

Guvernul american a colectat în prezent un total de 510 rapoarte privind OZN-uri, potrivit Biroului Directorului de Informaţii Naţionale (DNI), marcând o creştere relativ semnificativă în ultimele luni a acestor rapoarte.

Aceasta în comparaţie cu 144 - numărul de rapoarte confirmate în iunie 2021 în evaluarea preliminară a DNI, care acoperă rapoartele privind apariţii de OZN-uri pe perioada 2004-2021.

Cifra actualizată de 510 este consemnată la 30 august 2022 în "Raportul anual pe 2022 privind fenomenele aeriene neidentificate", care a fost publicat la 12 ianuarie 2023.

Aceasta marchează o creştere de 366 de rapoarte în cele 17 luni care s-au scurs de la evaluarea preliminară. Este vorba de 247 de rapoarte noi, precum şi de 119 rapoarte care au fost descoperite sau raportate cu întârziere, care s-au încadrat în perioada iniţială de 17 ani, dar care nu au fost incluse în evaluarea preliminară.

La 11 ianuarie, DNI a prezentat Congresului SUA raportul său anual, aşa cum prevede legea.

Creşterea numărului de raportări de OZN-uri - sau ceea ce DNI numeşte "UAP" (Fenomene Aeriene Neidentificate - acum Fenomene Anormale Neidentificate) - se datorează "parţial unui efort concentrat pentru a destigmatiza subiectul UAP şi, în schimb, pentru a recunoaşte riscurile potenţiale pe care le prezintă atât ca pericol pentru siguranţa zborului, cât şi ca potenţială activitate adversă".

Multe cazuri rămân "nerezolvate"

În raport se precizează că, deşi sunt raportate şi trimise spre analiză mai multe cazuri de UAP, multe dintre ele "rămân nerezolvate".

Cele mai multe dintre cele 366 de cazuri noi au fost raportate de aviatorii şi operatorii din Marina şi Forţele Aeriene ale SUA în timpul serviciului. "Multe rapoarte nu au suficiente date detaliate pentru a permite atribuirea UAP cu un grad ridicat de certitudine", se arată în raport.

Mai mult de jumătate din cele 366 de cazuri noi raportate au fost iniţial judecate ca "prezentând caracteristici neremarcabile", potrivit raportului. Aceste 195 de apariţii cuprind 26 caracterizate ca fiind drone - Unmanned Aircraft System (UAS) - sau "entităţi asemănătoare UAS"; 163 caracterizate ca fiind baloane sau entităţi asemănătoare baloanelor; şi şase fiind considerate confuzii.

Cele 171 de rapoarte UAP rămase sunt "necaracterizate şi neatribuite", se arată în raport, adăugând că unele dintre UAP-urile necaracterizate "par să fi demonstrat caracteristici de zbor sau capacităţi de performanţă neobişnuite" şi trebuie să fie analizate în continuare.

DNI a colaborat cu All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO), un birou care a fost înfiinţat la mijlocul lunii iulie a anului trecut de către Pentagon pentru a "detecta, identifica şi atribui obiecte de interes" în toate domeniile, inclusiv în aer, la sol, pe mare sau în spaţiu, pentru a contribui la abordarea "oricăror ameninţări asociate la adresa siguranţei operaţiunilor şi a securităţii naţionale".

Potrivit raportului, AARO este "punctul focal unic" pentru toate eforturile Pentagonului în ceea ce priveşte UAP. AARO conduce o "abordare la nivelul întregului guvern pentru a coordona eforturile de colectare, raportare şi analiză a UAP-urilor" în cadrul Pentagonului, al Comunităţii de informaţii şi al altor agenţii guvernamentale.

Nu au fost raportate coliziuni şi nici efecte negative asupra sănătăţii

În timp ce UAP-urile "continuă să reprezinte un pericol pentru siguranţa zborurilor", raportarea sporită a acestor fenomene a permis "o mai mare conştientizare a spaţiului aerian şi o mai mare oportunitate de a rezolva evenimentele UAP", se arată în raport.

De asemenea, raportul notează că nu au fost raportate coliziuni între aeronavele americane şi UAP-uri.

Raportul adaugă că au existat "întâlniri cu UAP-uri care s-au confirmat ca fiind direct responsabile de efecte adverse asupra sănătăţii observatorului (observatorilor)".

"Recunoscând faptul că efectele legate de sănătate pot apărea în orice moment după producerea unui eveniment, AARO va urmări orice implicaţii raportate asupra sănătăţii legate de UAP-uri, în cazul în care acestea apar", se arată în raport.

"Siguranţa personalului nostru de serviciu, a bazelor şi instalaţiilor noastre şi protecţia securităţii operaţiunilor SUA pe uscat, în cer, pe mare şi în spaţiu sunt primordiale", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forţelor Aeriene Pat Ryder, într-o declaraţie, comentând raportul privind UAP-urile.

"Luăm în serios rapoartele de incursiuni în spaţiul nostru desemnat, în spaţiile terestre, maritime sau aeriene şi le examinăm pe fiecare dintre ele", a continuat el.

Senatorul democrat Mark R. Warner, preşedintele Comisiei speciale a Senatului pentru informaţii, a declarat că raportul UAP pe 2022 "reflectă un pas înainte în înţelegerea şi abordarea riscurilor pentru aviatori".

"În general, sunt încurajat să văd o creştere a raportării de UAP-uri - un semn al scăderii stigmatului în rândul piloţilor care sunt conştienţi de ameninţarea potenţială pe care o pot reprezenta UAP-urile", a precizat Warner într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură