SUA: Achiziţionarea rachetelor ruseşti de către Turcia reprezintă o ameninţare pentru NATO

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Înalt oficiali americani au avertizat Turcia, joi, să nu cumpere sistemele de rachete S-400 produse de Rusia, precizând că acestea vor reprezenta o ameninţare pentru securitatea statelor membre ale alianţei militare vestice NATO.

Potrivit Reuters, oficiali de stat americani au avertizat Turcia în legătură cu achiziţionarea avioanelor de vânătoare americane F-35, susţinând că acordul va fi anulat dacă Ankara va avansa cu achiziţionarea sistemului S-400.

Oficialii respectivi au declarat reporterilor că avioanele F-35 nu pot fi desfăşurate alături de sisteme de producţie rusească.

Turcia a afirmat că nu va renunţa la ideea de a cumpăra sistemul rusesc.

Anterior, Moscova afirmase că va instala sistemul S-400 în luna octombrie.

Oficiali turci au declarat că Ankara nu va ceda presiunii aplicate de forţele NATO conduse de SUA, insistând că instalarea sistemului S-400 se va derula conform planului.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a afirmat, la începutul acestei luni, că decizia ţării sale privind cumpărarea sistemului de apărare aeriană S-400 nu va fi anulată, în pofida opoziţiei Washingtonului.

“Turcia face tot ce trebuie pentru propriile interese în ceea ce priveşte sistemul S-400, ia propriile decizii şi face propriile alegeri”, a insistat Oktay, adăugând că Ankara nu va anula acordul cu Moscova.

Remarcile lui Oktay au fost făcute la o zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că Ankara nu va renunţa la achiziţionarea sistemelor S-400, adăugând că ţara sa ar putea să ia în calcul şi cumpărarea noului sistem rusesc S-500.

Relaţiile Turciei cu NATO s-au deteriorat după ce SUA a început să acorde sprijin grupurilor kurde din Siria, pe care Ankara le consideră teroriste. Luptătorii kurzi susţinuţi de SUA au avut un rol esenţial în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în ţara arabă.

De asemenea, Turcia a cerut oficialilor americani să îl extrădeze pe Fethullah Gulen, o figură puternică a opoziţiei turceşti care locuieşte în SUA. Ankara l-a acuzat pe Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, de orchestrarea unei tentative de lovituri de stat în iulie 2016 împotriva preşedintelui turc.