SUA amână aplicarea tarifelor la unele produse chineze majore

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Statele Unite au declarat marţi că amână aplicarea tarifelor la unele produse chinezeşti – inclusiv telefoane celulare, laptop-uri, pantofi şi îmbrăcăminte – care urmau să fie taxate luna următoare ca parte a războiului comercial tot mai amplu sino-american, potrivit Deutsche Welle.

De asemenea, alte produse chineze vor fi scoase de pe lista bunurilor ce vor fi afectate de un tarif de 10% începând cu 1 septembrie.

Biroul reprezentantului SUA pentru Comerţ a susţinut că, în pofida amânării, vor fi aplicate tarife la unele importuri chinezeşti în valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari.

Ştirile privind amânarea aplicării tarifelor a declanşat creşterea cu 2% a indicelui Dow Jones.

Următoarea rundă a discuţiilor dintre China şi SUA este programată luna viitoare în Washington, însă deteriorarea relaţiilor dintre cele două state face ca reuniunea să fie incertă.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Beijingul că refuză în continuare să îşi respecte angajamentul de a cumpăra mai multe produse agricole americane.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Departamentul Trezoreriei SUA a desemnat China „manipulator valutar” după ce, în urmă cu câteva zile, yuanul a scăzut luni, sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, imediat după ce administraţia americană a suspendat runda din Shanghai a negocierilor comerciale dintre SUA şi China.

Ultima oară când yuanul a fost lăsat să treacă sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar a fost în 2008, când pieţele financiare au fost zguduite de criza financiară sistemică declanşată de căderea gigantului Lehman Bros.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe