SUA amână testul rachetei Minuteman III din cauza tensiunilor din Taiwan

Rachete Minuteman III
Rachete Minuteman III (Youtube - captură ecran)

Administraţia Biden a amânat un test planificat de mult timp cu o rachetă balistică intercontinentală Minuteman III a Forţelor Aeriene pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Beijingul în timpul demonstraţiei de forţă a Chinei în apropiere de Taiwan, a declarat joi purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale, John Kirby, în cadrul unui briefing.

China a desfăşurat zeci de avioane şi a tras rachete reale în strâmtoarea Taiwan joi, la o zi după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o călătorie în insula autoguvernată. China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său şi nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a-l aduce sub controlul său.

Forţele aeriene americane plănuiau să efectueze lansarea testului în această săptămână, a precizat Kirby, dar aceasta va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, în viitorul apropiat, fără a preciza când anume.

"În timp ce China se angajează în exerciţii militare destabilizatoare în jurul Taiwanului, Statele Unite demonstrează, în schimb, comportamentul unei puteri nucleare responsabile, reducând riscurile de eroare de calcul şi de percepţie greşită", a declarat Kirby.

"Nu credem că este în interesul nostru, al Taiwanului şi al regiunii să permitem ca tensiunile să escaladeze şi mai mult, motiv pentru care un test Minuteman III ICBM programat de mult timp pentru această săptămână a fost reprogramat pentru viitorul apropiat", a mai spus el.

În aprilie, armata americană a anulat un test al rachetei sale balistice intercontinentale Minuteman III. Acea amânare avusese ca scop reducerea tensiunilor nucleare cu Rusia în timpul războiului în curs de desfăşurare din Ucraina.

Racheta Minuteman III cu capacitate nucleară, fabricată de Boeing Co. (BA.N), este esenţială pentru arsenalul strategic al armatei americane. Racheta are o rază de acţiune de peste 9.660 de km şi poate călători cu o viteză de aproximativ 24.000 km/h.

Aproximativ 400 de rachete sunt amplasate în bazele Forţelor Aeriene din Wyoming, Montana şi Dakota de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe