SUA anulează trimiterea de două nave militare în Marea Neagră după convorbirea dintre Putin şi Biden

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Turcia a dezvăluit că două nave militare americane care urmau să navigheze prin Bosfor începând de miercuri şi-au anulat călătoria. Evoluţia survine după apelul telefonic de marţi dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, în care se spune că Biden a propus ca cei doi lideri să se întâlnească „în următoarele luni”.

Agenţia de ştiri Anadolu a indicat că ambele operaţiuni programate să aibă loc până joi au fost anulate şi că nu a avut loc încă nicio reprogramare.

Kremlinul a transmis ameninţări spunând că navele militare ar fi bine să se îndepărteze de Crimeea „spre binele lor” şi a anunţat propriile exerciţii navale.

Turcia a indicat pentru prima dată trecerea planificată săptămâna trecută şi, în acelaşi timp, un oficial american al apărării a declarat pentru CNN că navele militare vor fi desfăşurate „în următoarele săptămâni într-o demonstraţie de susţinere a Ucrainei”, şi că operaţiuni ulterioare vor „trimite” un mesaj specific Moscovei".

Cu toate acestea, se pare că administraţia Biden a ales să emită „mesajele de descurajare” legate de acumularea trupelor ruseşti lângă graniţa cu estul Ucrainei sub forma unor măsuri de sancţiuni anti-Rusia, care au fost determinate în principal de atacarea companiei SolarWinds şi presupusul „amestec electoral” al Rusiei.

BBC are un comentariu care spune că apelul dintre Biden şi Putin a marcat o victorie diplomatică majoră pentru partea rusă:

Acumularea a fost imposibil de ignorat: mii de trupe ruse s-au desfăşurat în Ucraina. Navele militare americane se îndreaptă spre Marea Neagră şi Ministerul rus de Externe le-a avertizat „spre binele lor”.

Pe măsură ce retorica ostilă şi mişcările militare din jurul Ucrainei s-au intensificat, politicienii occidentali au început să se teamă de o invazie deschisă şi l-au îndemnat pe rusul Vladimir Putin să „reducă escaladarea”.

Rusia a refuzat: Ministerul Apărării a insistat săptămâna aceasta că mişcările sale sunt un răspuns la exerciţiile „ameninţătoare” ale NATO în Europa.

Apoi, Putin a primit un telefon de la Casa Albă.

După aceea, notează BBC, Biden a sugerat un summit faţă în faţă cu Putin - propunere care va oferi Rusiei avantajul, dat fiind că partea americană l-a propus:

„În jocul lui Putin, Biden a clipit primul”, susţine jurnalistul Konstantin Eggert, după ce Joe Biden a făcut primul său apel la Kremlin şi a propus să-l întâlnească pe Putin „în următoarele luni”.

Toate acestea la doar câteva săptămâni după ce Joe Biden a fost de acord cu un moderator american că liderul Rusiei este „un ucigaş”.

Noua poziţie defensivă a lui Joe Biden este acum un nou subiect de dezbatere - unii analişti fiind de părere că a prevenit un dezastru, alţii spunând că a fost o concesie greşită - dar în perioada pregătitoare a unui eventual summit, riscul unei acţiuni militare majore din partea Rusiei dispare cu siguranţă.

"Ar fi cu adevărat dovada lipsei de leadership: o palmă dată lui Biden", a declarat Eggert pentru BBC. "Iar faptul că Biden a fost cel care a sugerat întâlnirea îi dă lui Putin avantajul".

Cu toate acestea, având în vedere ordinul executiv de joi care includea expulzarea a zece diplomaţi ruşi de la ambasada din DC şi o gamă largă de sancţiuni, inclusiv împotriva oficialilor ruşi şi a entităţilor „legate de ocuparea, de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, precum şi abuzurile drepturilor omului” este puţin probabil că summitul Biden - Putin să se întâmple în curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe