SUA anunţă că va aplica strict interdicţia contractorilor federali de a opera tehnologie chineză

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Casa Albă susţine că va aplica cu fermitate interdicţia aplicată agenţiilor guvernamentale şi contractorilor federali în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse sau servicii de la entităţi utilizând tehnologie care conţine componente fabricate de companii chineze, după ce prevederile unei legi adoptate în 2018 intră în vigoare în august.

Administraţia Trump consideră că aplicarea strictă a noii legi este esenţială pentru combaterea ameninţărilor la securitatea naţională şi a furtului de proprietate intelectuală, prezentate de furnizorii de tehnologie chinezi, inclusiv Huawei şi ZTE, potrivit unui oficial al administraţiei.

Acest lucru survine în condiţiile în care directorul FBI, Christopher Wray, a criticat public Partidul Comunist Chinez pentru atacurile cibernetice continue şi alte acţiuni ostile. Astfel de atacuri implică adesea utilizarea tehnologiilor de la companii din China.

Vorbind la un eveniment al Hudson Institute pe 7 iulie, Wray a declarat că FBI deschide un nou caz de contrainformaţii împotriva Chinei la fiecare aproximativ 10 ore.

„Cea mai mare ameninţare pe termen lung pentru informaţii şi proprietatea intelectuală a ţării noastre, precum şi pentru vitalitatea noastră economică, sunt contrainformaţiile şi ameninţarea spionajului economic din China”, a spus el.

Pe 13 august 2018, preşedintele Donald Trump a semnat Legea de autorizare a apărării naţionale (NDAA) care a fost aprobată de Congres cu un sprijin bipartizan copleşitor.

Secţiunea 889 din NDAA prevede două interdicţii pentru achiziţiile publice guvernamentale.

Subsecţiunea A, care a intrat în vigoare în august 2019, interzice agenţiilor federale să achiziţioneze echipamente de telecomunicaţii, echipamente de supraveghere video şi servicii de la cinci companii chineze identificate - Huawei, ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision şi Dahua Technology Co.

Aceste companii nu pot garanta independenţa faţă de statul comunist chinez.

Subsecţiunea B, care va intra în vigoare pe 13 august, este mult mai largă. Interzice guvernului federal să contracteze orice companie care se bazează pe produse, echipamente sau servicii de la aceste cinci companii enumerate în lege, cu excepţia cazului în care primesc o aprobare.

Interdicţia împotriva utilizării tehnologiei chineze se aplică în general utilizării unui contractant oriunde în cadrul companiei, inclusiv afiliaţilor şi nu se limitează la produsele sau serviciile utilizate în contextul contractelor guvernamentale.

Multe companii americane vor fi afectate, întrucât respectarea legii va fi dificilă atunci când subsecţiunea B va intra în vigoare. Companiile susţin că aplicabilitatea largă a legii şi complexitatea lanţurilor de aprovizionare guvernamentale americane vor complica poziţia contractorilor după luna august.

„Pericolul cu care se confruntă naţiunea noastră din partea adversarilor străini, cum ar fi China, care caută să se infiltreze în sistemele noastre este mare”, a declarat într-un e-mail Russ Vought, directorul Biroului de Management şi Buget. El a spus că, prin implementarea integrală a interdicţiei privind achiziţiile federale, „Administraţia Trump îşi menţine guvernul puternic împotriva reţelelor nefaste precum Huawei.”

Administrarea completă a interdicţiei presupune că toate agenţiile federale care doresc să solicite o excepţie să fie obligate să efectueze o analiză de securitate naţională a operaţiunilor lor. Acest lucru ar asigura să fie respectată intenţia legii de a asigura infrastructura şi reţelele de comunicaţii din America de influenţa nefastă a actorilor statali străini.

Interdicţia oferă în esenţă un ultimatum companiilor americane, obligându-le să aleagă între guvernul american şi companiile chineze.