SUA: Audierea pentru confirmarea directorului agenţiei naţionale de informaţii americane, reprogramată brusc

Avril Haines
Avril Haines (Chandan Khanna/AFP via Getty Images)

Prima audiere pentru confirmarea în una dintre cele mai importante funcţii ale administraţiei Biden a fost reprogramată brusc, au declarat joi membri seniori ai Comisiei de Informaţii din Senat.

Joe Biden a anunţat în noiembrie că Avril Haines, care deţinea funcţii importante în aparatul de securitate naţională sub fostul preşedinte Barack Obama, va deveni directorul său de informaţii naţionale. Audierea virtuală era programată pentru vineri, dar a fost amânată.

Un consilier republican din Senat a declarat pentru NBC News că nu există încă o dată stabilă pentru reprogramarea audierii, dar întârzierea s-a produs parţial pentru că membrii doreau să poată participa personal.

Asistentul a afirmat că nu se aşteaptă ca acest lucru să „întârzie semnificativ procesul de confirmare”. Un alt asistent a declarat că Senatul speră să organizeze audierea marţi.

După ce a lucrat sub conducerea lui Obama ca avocat pentru aparatul de securitate naţională şi director adjunct al CIA, Avril Haines, în vârstă de 51 de ani, a jucat un rol cheie în tranziţia Biden. Dacă este acceptată, Haines va deveni prima femeie care lucrează la Biroul Naţional de Informaţii, care a fost creat după incidentele din 11 septembrie 2001 pentru a coordona mai bine birocraţia americană din comunitatea de informaţii.

Senatorul Marco Rubio, R-Fla., preşedintele interimar al Comisiei de Informaţii a Senatului şi senatorul Mark Warner, vicepreşedinte, au afirmat joi, într-o declaraţie comună, că grupul lucrează cu „bună-credinţă” pentru a avea o audiere de confirmare.

„Directorul de informaţii naţionale joacă un rol crucial în coordonarea celor 18 agenţii care alcătuiesc comunitatea de informaţii a naţiunii noastre, iar comitetul aşteaptă cu nerăbdare să organizeze o audiere săptămâna viitoare cu Haines.”