SUA consideră că ruşii desfăşoară teste nucleare cu putere redusă

Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)

SUA consideră că Rusia ar putea desfăşura teste cu focoase nucleare cu putere redusă, încălcând astfel un moratoriu cu privire la aceste tipuri de teste, a declarat miercuri şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare din SUA (DIA).

“Statele Unite consideră că Rusia nu respectă, probabil, moratoriul asupra acestor teste într-o manieră consistentă cu standardul de ‘randament zero’”, a afirmat general-locotenentul Robert P. Ashley la un forum privind controlul armelor la Institutul Hudson.

În anii 1990, a fost creat Tratatul de Interzicere Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT), care, deşi beneficiază de un sprijin semnificativ, mai trebuie ratificat de opt ţări dotate cu tehnologie nucleară – inclusiv Israel, Iran, Egipt şi SUA – pentru a putea intra în vigoare. Rusia a ratificat tratatul în anul 2000.

“Noi credem că [Rusia] are capabilităţi de a efectua astfel de teste nucleare cu putere redusă depăşind limita de randament zero stabilită de CTBT, luând în considerare modul în care funcţionează obiectivele respective”, a mai precizat Ashley.

“Viziunea noastră cu privire la dezvoltarea armelor nucleare ne dă motive să credem că activitatea de testare a Rusiei a ajutat-o să-şi dezvolte potenţialul nuclear”, a adăugat el.