SUA consideră că ruşii desfăşoară teste nucleare cu putere redusă

Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)

SUA consideră că Rusia ar putea desfăşura teste cu focoase nucleare cu putere redusă, încălcând astfel un moratoriu cu privire la aceste tipuri de teste, a declarat miercuri şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare din SUA (DIA).

“Statele Unite consideră că Rusia nu respectă, probabil, moratoriul asupra acestor teste într-o manieră consistentă cu standardul de ‘randament zero’”, a afirmat general-locotenentul Robert P. Ashley la un forum privind controlul armelor la Institutul Hudson.

În anii 1990, a fost creat Tratatul de Interzicere Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT), care, deşi beneficiază de un sprijin semnificativ, mai trebuie ratificat de opt ţări dotate cu tehnologie nucleară – inclusiv Israel, Iran, Egipt şi SUA – pentru a putea intra în vigoare. Rusia a ratificat tratatul în anul 2000.

“Noi credem că [Rusia] are capabilităţi de a efectua astfel de teste nucleare cu putere redusă depăşind limita de randament zero stabilită de CTBT, luând în considerare modul în care funcţionează obiectivele respective”, a mai precizat Ashley.

“Viziunea noastră cu privire la dezvoltarea armelor nucleare ne dă motive să credem că activitatea de testare a Rusiei a ajutat-o să-şi dezvolte potenţialul nuclear”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe