SUA descoperă o altă tulpină de virus Wuhan în Ohio

.
. (pixabay.com)

În timp ce experţii din domeniul sănătăţii publice din întreaga lume emit avertismente cu privire la noile tulpini mutante ale virusului Wuhan, se pare că o nouă variantă a fost izolată în Ohio, SUA.

Una dintre aceste variante, denumită „tulpina Columbus”, are trei mutaţii genetice care nu au fost văzute anterior în alte tulpini virusul Wuhan, care provoacă COVID-19, potrivit unui comunicat al Universităţii de Stat din Ohio Wexner Medical Center. Aceste mutaţii apar în aşa-numita proteină spike a virusului, care permite acestuia să se lege mai rapid de celulele umane.

Această tulpină a devenit rapid varianta dominantă în Columbus în decursul unei perioade de trei săptămâni, între sfârşitul lunii decembrie 2020 şi începutul lunii ianuarie, potrivit cercetătorilor, care speră să îşi posteze descoperirile în curând pe baza de date bioRxiv.

A doua variantă găsită de cercetătorii din Ohio are o mutaţie numită 501Y, care este identică cu cea observată în varianta B117 din Marea Britanie. Această mutaţie afectează domeniul de legare a receptorului sau o parte a proteinei virale care se prinde de receptorul ACE2 din celulele umane; în experimentele de laborator, varianta mutantă se leagă mai strâns de receptorul ACE2.

Cu toate acestea, cercetătorii cred că mutaţia Ohio a evoluat dintr-o tulpină similar mutantă, care era deja prezentă în SUA. Până în prezent, s-a găsit doar la un singur pacient din Ohio, astfel încât cercetătorii nu ştiu încă cât de prevalentă este în cadrul populaţiei generale. Un purtător de cuvânt al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a declarat pentru CNBC că agenţia analizează noile descoperiri.