SUA discută despre o opţiune militară pentru Venezuela. Rusia se declară alarmată

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Johannes Simon/Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat miercuri că Moscova este alarmată de faptul că Washingtonul discută despre o posibilă opţiune militară americană pentru Venezuela şi a acuzat SUA că se bazează pe opoziţia de acolo pentru a bloca discuţiile cu guvernul lui Nicolas Maduro, potrivit New York Times.

Lavrov, luând cuvântul la conferinţa sa de presă anuală, a precizat că abordarea SUA faţă de Venezuela demonstrează eforturile depuse de Washington pentru a încerca să submineze guvernări din întreaga lume a căror continuare nu o mai agreează.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat în 2017 că nu exclude o „opţiune militară” pentru a pune capăt situaţiei pe care el o consideră drept un haos economic în Venezuela, ţară considerată un aliat apropiat al Rusiei.

Nicolas Maduro, a fost investit săptămâna trecută pentru un nou mandat de şase ani, la peste opt luni după ce a manipulat în favoarea sa un al doilea scrutin prezidenţial succesiv.

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Situaţia este dezastruoasă în ţară, iar Maduro se confruntă cu tulburări civile grave, cu lipsuri masive de medicamente şi alimentare.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.