SUA, după atacarea bazelor ruseşti cu drone: Nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de graniţele sale

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA
Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA (Captură ecran)

Statele Unite au declarat, marţi, că "nu încurajează" Ucraina să efectueze lovituri în interiorul Rusiei. Declaraţia SUA a venit după mai multe atacuri cu drone asupra unor baze aeriene ruseşti, despre care se crede că ar fi fost efectuate de ucraineni, deşi nu au fost revendicate de aceştia.

"Nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de graniţele sale. Nu încurajăm Ucraina să lovească dincolo de graniţele sale", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de Wio News.

"Tot ceea ce facem - tot ceea ce face lumea pentru a sprijini Ucraina - este în sprijinul independenţei Ucrainei", a spus el.

De altfel, nici Price nu a vrut să atribuie Ucrainei atacurile cu drone.

Rusia a declarat că trei persoane au fost ucise şi două avioane au fost avariate în atacurile cu drone de luni. Au fost atacate trei baze aflate în adâncimea teritoriului rusesc.

Experţii cred că Ucraina a pătruns în spaţiul aerian rusesc cu simple drone din epoca sovietică şi nu cu ajutorul asistenţei militare de miliarde de dolari acordate de puterile occidentale de la invazia Moscovei din 24 februarie.

"Oferim Ucrainei ceea ce are nevoie să folosească pe teritoriul său suveran - pe teritoriul ucrainean - pentru a-i înfrunta pe agresorii ruşi", a transmis Price.

Totodată, Price a refuzat să comenteze un raport al Wall Street Journal potrivit căruia Statele Unite au modificat sistemele HIMARS trimise Ucrainei pentru a împiedica tirurile îndreptate spre Rusia.