SUA expulzează oficiali ruşi după atacarea unui diplomat american la Moscova

SUA a expulzat doi oficiali ruşi ca răspuns la un atac ce a avut loc luna trecută asupra unui diplomat american la Moscova. Nu este pentru prima dată când ies la suprafaţă acuzaţii cu privire la tratamentul aplicat diplomaţilor americani.
John Kirby
John Kirby (Captură Foto)

UPDATE: Doi membri ai ambasadei SUA din Moscova au fost expulzaţi după mişcarea similară “neprietenoasă” din partea americanilor, a anunţat sâmbătă Kremlinul.

“După pasul lor neprietenos, doi angajaţi ai ambasadei SUA au trebuit să plece din Moscova”, conform unei declaraţii făcute de Serghei Riabkov, viceministru rus de externe.

* * *

Departamentul de Stat american a declarat că a luat măsuri după ce un poliţist rus a atacat un diplomat acreditat în faţa ambasadei SUA din Moscova.

„Acţiunea a fost neprovocată şi a pus în pericol siguranţa angajatului nostru”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al departamentului, John Kirby.

Ministerul rus de Externe a avut o versiune diferită în privinţa confruntării, susţinând că diplomatul american este un agent CIA care a refuzat să îşi prezinte actele de identificare şi l-a lovit în faţă pe agentul Serviciului Federal rus pentru Securitate.

„În loc de angajatul CIA, care era deghizat, după cum înţelegem, putea să fi fost orice – un terorist, un extremist, un sinucigaş cu bombă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, pentru televiziunea rusă de stat NTV.

Kirby a contrazis declaraţiile Moscovei, susţinând că „afirmaţia ruşilor că poliţistul a protejat ambasada de o persoană neidentificată este pur şi simplu falsă”.

Presupusul atac din Moscova a avut loc în 6 iunie. Ca răspuns, a declarat Kirby, doi oficiali ruşi au fost expulzaţi din SUA.

Impactul asupra relaţiilor

La începutul acestei săptămâni, televiziunea rusă de stat a difuzat ceea ce părea să fie o înregistrare video a acelui incident. În material, un bărbat este văzut ieşind dintr-un taxi şi imediat este pus la pământ de un agent de pază care a ieşit în grabă din ghereta sa. Apoi, bărbatul se târăşte prin uşile clădirii ambasadei.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de plângeri în legătură cu tratamentul eronat al diplomaţilor americani şi familiilor lor în Moscova. Luna trecută, într-un articol publicat de Washington Post, unii diplomaţi au declarat că au fost urmăriţi şi că persoane necunoscute au pătruns în locuinţele lor în cursul nopţii pentru a le rearanja mobilierul, pentru a aprinde luminile din casă sau chiar pentru a-şi face nevoile pe covorul din camera de zi. Oficialii au mai declarat ziarului că ofiţerii serviciului rus de informaţii au pătruns la un moment dat în casa ataşatului securităţii americane la Moscova şi i-au ucis câinele.

Kirby a susţinut că serviciile de securitate ruse şi-au „intensificat hărţuirile la adresa personalului american într-un efort de a submina operaţiunile noastre diplomatice şi consulare”.

Moscova a negat acuzaţia şi a declarat la rândul său că SUA îi hărţuieşte proprii diplomaţi.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să îi susţină cu soldaţi şi arme pe rebelii separatişti pro-ruşi în conflictul din estul Ucrainei – conflict soldat cu peste 9.000 de morţi până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe