SUA înarmează rebelii sirieni cu arme anti-tanc de ultimă tehnologie [video]

Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria.
Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria. (youtube)

Puteţi viziona un material video cu lansatorul de rachete de tip BGM-71 TOW pe pagina originală a Epoch Times.

Miliţiile rebele siriene considerate moderate de Washington au început să folosească în ultimele zile cea mai avansată armă care şi-a făcut apariţia pe frontul din Siria în ultimii trei ani de conflict, conform surselor militare, a notat Debka.

Arma este un lansator de rachete anti-tanc dotat cu sistem de detectare optic, care ghidează "prin fir" rachete de tip BGM-71 TOW ce sunt capabile să perforeze armura groasă de 50 de mm ale tancurilor şi ale fortificaţiilor siriene de la o rază de 4 kilometri.

Până acum, cu această armă a fost înarmat Gen. Abdul-Hila al Bashir, noul comandant al armatei rebele Armata Siriană Liberă (ASL), cu baza în oraşul Quneitra, şi Jamal Maarouf, şeful rebelilor de la Frontul Revoluţionar Sirian (FRS) ce se luptă în nord.

Apariţia avansatului lansator de rachete a modificat balanţa de forţe de pe câmpul de luptă sirian. În plus, noua armă de pe câmpul sirian denotă o schimbare în politica administraţiei Obama, care a rezistat până acum tentaţiei de a-i înarma pe rebelii sirieni cu arme puternice, atât de necesare pentru a se confrunta cu armata superioară a guvernului Bashar Assad.

Sursele militare susţin că armura tancurilor siriene nu este îndeajuns de groasă pentru rachetele BGM-71 TOW. Aşa că, pentru a-şi păstra tancurile, Assad a început să folosească împotriva rebelilor bombardamente aeriene, care provoacă un număr mare de victime în rândul civililor.

În aceste condiţii, Washington trebuie să decidă dacă îi va înarma pe rebeli şi cu arme anti-aeriene la fel de sofisticate.

Conform surselor de la Washington şi Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a obţinut din partea secretarului american de stat John Kerry un angajament conform căruia rebelii nu vor fi înarmaţi cu arme anti-aeriene de mână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe