SUA înregistrează încă 6,6 milioane de cereri de şomaj. 10 milioane în ultimele două săptămâni

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

După o creştere fără precedent de 3,3 milioane se aplicaţii de şomaj înregistrate săptămâna trecută, săptămâna aceasta este chiar mai inedită, adăugând un uimitor număr de 6,648 milioane , aducând totalul aplicaţiilor de ajutor de şomaj din ultimele două săptămâni la 10 milioane.

Creşterea de 6,648 milioane de cereri este mai gravă decât cea mai dură estimare a analiştilor. Împărţirea pe state (de săptămâna trecută, reprezentând, deci, datele săptămânii anterioare) arată că state precum California, Pennsylvania şi New York sunt în top.

„Piaţa forţei de muncă din SUA este în cădere liberă”, a declarat Gregory Daco, economist la Oxford Economics din New York, citat de Zerohedge.com.

„Perspectiva unor măsuri de carantină mai stricte şi faptul că multe state nu au fost încă în măsură să proceseze întreaga cerere de ajutor de şomaj sugerează că situaţia se va agrava”.

Administraţia se gândeşte deja la moduri de atenuare a crizei. Ca urmare a proaspătului proiect de lege privind „ajutorarea”, contractorii şi lucrătorii care nu au putut solicita prestaţii de şomaj sunt acum eligibili pentru acordarea de ajutoare. În plus, şomerii vor primi până la 600 de dolari pe săptămână timp de până la patru luni, ceea ce echivalează cu 15 dolari pe oră pentru o săptămână de muncă de 40 de ore. Prin comparaţie, salariul minim prevăzut de guvern este de aproximativ 7,25 USD pe oră, iar plata medie a beneficiilor pentru şomaj a fost de aproximativ 385 USD pe persoană pe lună la începutul acestui an.

"De ce să lucrezi când este mai bine să n-o faci, având şi grijă de sănătatea ta?", se întreabă Sung Won Sohn, profesor de economie la Loyola Marymount University din Los Angeles.

Peste 80% dintre americani se află într-o formă de carantină, o creştere masivă de la procentul de 50% în urmă cu câteva săptămâni. Iar evoluţia nu arată vreo încetinire.

După cum avertizează Lance Roberts, de la RealInvestmentAdvice.com, ratele şomajului din Statele Unite sunt pe cale să crească la niveluri care nu au fost văzute de la „Marea Depresiune”. Pe baza numărului de cereri depuse, putem estima că şomajul va sări la 15-20% în următorul trimestru, deoarece creşterea economică alunecă cu 8% sau mai mult.

Eroziunea gradului de ocupare a forţei de muncă va duce la o scădere accentuată a încrederii economice şi a numărului de consumatori, aşa cum s-a observat marţi în comunicatul indicelui de încredere al consumatorilor al conference Board, care a scăzut de la 132,6 la 120 în martie.

Acesta este un punct critic. Încrederea consumatorilor este factorul principal al comportamentelor de consum, motivul esenţial pentru care Federal Reserve a acţionat atât de rapid pentru a injecta lichidităţi pe pieţele financiare.

În timp ce măsurile luate de Fed pot susţine pieţele financiare pe termen scurt, nu afectează prea mult factorul cel mai important care susţine consumul - locurile de muncă ale consumatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii