SUA interzice antivirusul Kaspersky. Kremlinul afirmă că decizia este menită să sufoce concurenţa

(Getty Images)
Redacţia
23.06.2024

Kremlinul a declarat vineri că decizia SUA de a interzice vânzările de programe antivirus Kaspersky este o mişcare tipică a Washingtonului de a înăbuşi concurenţa străină cu produsele americane, potrivit Reuters.

Administraţia Biden a anunţat joi că va interzice vânzarea în Statele Unite a antivirusului produs de compania rusă Kaspersky Lab, invocând ceea ce consideră a fi influenţa Kremlinului asupra companiei, lucru care reprezintă un risc semnificativ pentru securitate.

Anunţând interdicţia, secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo a declarat reporterilor că "Rusia a demonstrat că are capacitatea şi... intenţia de a exploata companii ruseşti precum Kaspersky pentru a colecta şi a transforma în arme informaţiile personale ale americanilor".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Kaspersky este o companie "foarte competitivă" pe pieţele internaţionale. Decizia Washingtonului de a restricţiona vânzările Kaspersky este o "tehnică favorită a concurenţei neloiale din partea Statelor Unite", a afirmat el.

Kaspersky, care a anunţat că va recurge la opţiuni legale pentru a încerca să îşi păstreze operaţiunile, a precizat că este de părere că decizia SUA nu s-a bazat pe "o evaluare cuprinzătoare a integrităţii produselor şi serviciilor Kaspersky" şi că activităţile sale nu au ameninţat securitatea naţională a SUA.

Compania a declarat că este administrată privat şi că nu are legături cu guvernul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor