SUA îşi arată muşchii. A organizat un zbor în masă cu temutele bombardiere stealth B-2

Bombardiere americane B-2
Bombardiere americane B-2 (U.S. Air Force)
Redacţia
20.04.2024

Mai mult de jumătate din bombardierele stealth B-2 Spirit ale Forţelor Aeriene ale SUA au efectuat un exerciţiu de amploare la începutul acestei săptămâni, organizând un zbor masiv.

B-2 este cunoscut pentru designul aripilor sale şi pentru capacitatea de a profita de caracteristicile sale mai puţin observabile, sau stealth, pentru a penetra chiar şi cele mai sofisticate mijloace de apărare ale inamicului şi a declanşa un atac convenţional sau nuclear devastator.

Potrivit sursei citate, luni, bombardierele B-2 au decolat de la Baza Whiteman Air Force din Missouri, încheind exerciţiul anual Spirit Vigilance, menit să demonstreze capacităţile şi gradul de pregătire al aeronavelor. Exerciţiul din acest an a prezentat cel mai mare zbor în masă de bombardiere B-2 de până acum, fiind implicate 12 din cele 20 de aeronave active. Al doilea cel mai mare zbor în masă a fost de opt aeronave în 2022, potrivit Business Insider.

Potrivit Forţelor Aeriene, B-2, un bombardier strategic de două persoane fabricat de Northrop Grumman, "aduce o putere de foc masivă, într-un timp scurt, oriunde pe glob, trecând prin apărări anterior impenetrabile". Capacităţile sale invizibile îi conferă capacitatea de a face ceea ce alte aeronave, precum bombardierele B-52 şi B-1, nu pot face.

La zeci de ani după ce a fost pus în funcţiune pentru prima dată la începutul anilor 1990, bombardierul B-2 rămâne relevant şi astăzi.

Bombardierul a intrat pentru prima dată în luptă în războiul din Kosovo în 1999, lovind ţinte sârbeşti cu muniţie convenţională, şi a efectuat misiuni deasupra Irakului, Afganistanului şi altor zone de conflict.

Capacităţile sale invizibile, capacitatea de încărcare utilă şi potenţialul de a executa misiuni de atac cu rază lungă de acţiune fac din el o aeronavă formidabilă şi un factor de descurajare pentru rivalii SUA.

Pentru o lungă perioadă de timp, a fost singurul bombardier invizibil din lume, dar SUA face progrese în ceea ce priveşte un nou bombardier invizibil, B-21 Raider, care a efectuat primul zbor în noiembrie anul trecut.

Potrivit Armatei SUA, fiind un bombardier invizibil de atac penetrant, se aşteaptă ca B-21 să "formeze coloana vertebrală a viitoarei forţe de bombardiere a Forţelor Aeriene".

Deocamdată însă, B-2 este bombardierul stealth de referinţă, deoarece aeronava este capabilă să ameninţe "cele mai valoroase şi puternic apărate ţinte ale unui adversar".

"Capacitatea sa de a pătrunde în apărarea aeriană şi de a ameninţa cu represalii eficiente oferă o forţă de descurajare şi de luptă puternică şi eficientă până în secolul XXI", au mai precizat Forţele Aeriene americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor