SUA minimalizează decizia parlamentului francez de a recunoaşte Palestina

Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014
Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Statele Unite au minimalizat marţi importanţa votului din Parlamentul francez prin care s-a cerut ca guvernul Franţei să recunoască statul palestinian.

De asemenea, oficialii americani au declarat că recunoaşterea statalităţii ar trebui să aibă loc printr-un acord de pace negociat, adăugând că aceasta este singura modalitate prin care s-ar putea ajunge la un rezultat dorit de toate părţile implicate.

Departamentul de Stat american a declarat că recenta tendinţă a guvernelor europene de a promova recunoaşterea Palestinei indică o dorinţă de a schimba situaţia actuală.

Săptămâna trecută ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat că Parisul va recunoaşte Palestina dacă eforturile diplomatice eşuează din nou şi a cerut adoptarea unei rezoluţii asupra conflictului din Orientul Mijlociu în maxim doi ani.

Statele Unite au respins afirmaţiile lui Fabius, repetând ideea că dialogul şi negocierile reprezintă singura soluţie eficientă.

Decizia Franţei a avut loc după mişcări similare din partea Marii Britanii şi Spaniei şi are loc înaintea unui vot asupra recunoaşterii Palestinei în Parlamentul Uniunii Europene.

Deşi votul din camera inferioară a Adunării Naţionale nu are un caracter de obligativitate asupra politicii guvernului francez, acesta a declanşat critici din partea Israelului.