SUA “nu recunoaşte” referendumul kurzilor din Irak, susţine Tillerson

SUA nu recunoaşte oficial referendumul unilateral pentru independenţă desfăşurat în urmă cu câteva zile în regiunea kurdă din Irak, a declarat secretarul de stat american Rex Tillerson.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Referendumul, care a avut loc în 25 septembrie în regiunea semi-autonomă Kurdistan, a sfidat numeroasele apeluri de anulare regionale şi internaţionale.

Conform oficialilor kurzi, peste 90% dintre alegători s-au declarat în favoarea separării regiunii de Irak.

“SUA nu recunoaşte referendumul unilateral al Guvernului Regional din Kurdistan. Votul şi rezultatele lui nu sunt legitime şi continuăm să susţinem un Irak unit, federal, democratic şi prosper”, a precizat Tillerson într-o declaraţie publicată vineri.

“SUA cere tuturor părţilor, inclusiv vecinilor Irakului, să respingă acţiunile unilaterale şi folosirea forţei. Facem apel la calm şi la încetarea învinuirilor şi ameninţărilor cu acţiuni reciproce”, a adăugat acesta.

Cu excepţia Israelului, toate părţile regionale şi internaţionale majore şi-au manifestat temerile serioase cu privire la mişcarea secesionistă a kurzilor, susţinând că aceasta va amplifica problemele din Irak, care în prezent desfăşoară operaţiuni antiteroiste împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Oficiali kurzi din Irak au fost criticaţi dur pentru desfăşurarea plebiscitului neconstituţional înainte de a avea loc negocieri şi consultaţii cu guvernul central irakian.

Preşedintele Guvernului Regional din Kurdistan, Masoud Barzani, a declarat că votul nu va duce la declararea imediată a independenţei de restul teritoriului irakian ci, mai degrabă, va deschide calea negocierilor cu guvernul din Bagdad.

Totuşi, premierul irakian Haider al-Abadi a cerut anularea referendumului, precizând: “Nu vom purta niciodată discuţii privind rezultatele referendumului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe