SUA: Peste 100 de arestări datorită programelor de supraveghere ale NSA (raport)

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency, NSA).
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency, NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

Peste 100 de persoane au fost arestate în ultimii ani datorită programelor de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, a indicat miercuri într-un raport o comisie care a anchetat activitatea NSA, transmite France Presse.

Comisia publică, independentă şi consultativă 'Privacy and Civil Liberties Oversight Board' (PCLOB), formată din cinci membri, a aprobat oficial miercuri un amplu raport privind programele de supraveghere ale NSA în străinătate, printre care şi PRISM, pentru a le analiza funcţionarea şi a le valida legalitatea.

Experţii au concluzionat că supravegherea comunicaţiilor pe internet şi telefonice ale non-americanilor în străinătate, în conformitate cu articolul 702 al legii privind spionajul, a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente ale serviciilor americane de informaţii în lupta împotriva terorismului.

Potrivit propriei lor analize non-exhaustive ale operaţiunilor NSA, în aproximativ 30 de cazuri informaţiile obţinute datorită acestor programe 'au fost catalizatorul care a permis identificarea unor terorişti necunoscuţi până atunci şi/sau a unor planuri de atentate'.

În aproximativ alte 20 de cazuri, supravegherea a contribuit la o anchetă antiteroristă încă în desfăşurare.

'Potrivit unui bilanţ aproximativ al acestor cazuri, au avut loc peste 100 de arestări pentru fapte legate de terorism', concluzionează raportul.

Comisia PCLOB susţine că '15 dintre cazurile examinate ar implica o legătură cu SUA, cum ar fi locul unui plan de atentat sau localizarea agenţilor, în timp ce aproximativ 40 au implicat exclusiv agenţi sau planuri în ţări străine'.

Contactată de AFP, comisia a confirmat că această analiză este cea mai recentă şi diferită de cea furnizată anterior de agenţiile de informaţii.

Anul trecut, în nebunia dezvăluirilor lui Edward Snowden, NSA a luat apărarea numeroaselor programe de supraveghere, afirmând că acestea s-au dovedit utile pentru 'a descoperi activităţi teroriste' în 54 de situaţii, o cifră care a fost în mare parte reluată de aliaţii NSA ca număr de atentate dejucate.