SUA pregăteşte un nou transport de arme către Israel în valoare de peste 1 miliard de dolari

Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
Redacţia
18.05.2024

Administraţia Joe Biden a notificat în mod informal Congresul că va trimite Israelului un nou transport de arme în valoare de peste 1 miliard de dolari. Măsura vine la doar o săptămână după ce a confirmat că a pus în pauză un transport de mii de bombe de 2.000 şi 500 de kilograme din cauza posibilităţii ca acestea să fie folosite pentru a ataca oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, şi să provoace mai multe morţi în rândul civililor. Noul transport include muniţie pentru tancuri, mortiere şi vehicule militare, potrivit El Pais.

Confirmarea transportului - anunţată de The Wall Street Journal - vine în contextul în care republicanii se pregătesc să prezinte un proiect de lege în Camera Reprezentanţilor care l-ar obliga pe preşedintele Biden să garanteze furnizarea de arme către Israel. Casa Albă încearcă să împiedice democraţii din Cameră să susţină măsura, intitulată Actul de Suport pentru Asistenţa de Securitate a Israelului, care solicită administraţiei Biden "să utilizeze toate fondurile alocate de Congres pentru asistenţa de securitate a Israelului, aşa cum a intenţionat Congresul."

Anunţul Casei Albe de săptămâna trecută, că a oprit un transport de bombe, a fost întâmpinat cu critici acerbe în rândul republicanilor, care încearcă să se prezinte ca fiind partidul care sprijină cel mai mult Israelul înaintea alegerilor din noiembrie, când mulţi alegători pro-Israel vor vota. Democraţii, şi puternicii donatori pro-Israel ai partidului, au criticat, de asemenea, această mişcare, mai ales după ce Biden a declarat la CNN că ar opri trimiterea de arme dacă Israelul ar lansa o operaţiune "majoră" împotriva Rafah.

Luni, consilierul pe probleme de securitate naţională Jake Sullivan a declarat într-o conferinţă de presă că Statele Unite au suspendat un transport de bombe de 2.000 de kilograme, deoarece Washingtonul consideră că acestea nu ar trebui "lansate în oraşe dens populate". La Rafah, la graniţa sudică a Fâşiei Gaza, locuiesc peste un milion de palestinieni, majoritatea fiind strămutaţi din alte zone ale Fâşiei Gaza. Înaltul oficial a precizat că guvernul Biden va continua să ofere asistenţă militară ca parte a pachetului de ajutor extern de 100 de miliarde de dolari aprobat luna trecută, pentru a ajuta Israelul, Ucraina şi alţi aliaţi ai SUA.

Departamentul de Stat a anunţat noul transport către comisiile din Congres, ca un pas prealabil notificării oficiale către Capitoliu, în conformitate cu procedura stabilită pentru acest tip de operaţiune.

Biden şi administraţia sa l-au avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să nu atace Rafah, ultimul oraş din Gaza pe care forţele israeliene nu l-au invadat în totalitate, fără a pune în aplicare măsuri de protecţie a civililor şi de garantare a furnizării de ajutor umanitar unei populaţii care se află deja în pragul foametei. Oraşul de frontieră joacă un rol-cheie în distribuirea ajutoarelor care intră în punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, pe care trupele israeliene l-au închis săptămâna trecută, când au preluat controlul asupra zonei.

"Costuri incredibil de mari pentru civili"

Guvernul american se teme că operaţiunea israeliană de la Rafah va provoca un număr uriaş de morţi în rândul civililor într-un război care a ucis deja peste 35.000 de palestinieni şi a rănit peste 70.000 de persoane. SUA consideră că o ofensivă terestră la Rafah nu va contribui la atingerea obiectivului guvernului Netanyahu de a eradica Hamas. Duminica trecută, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ofensiva israeliană din Rafah va avea un "cost incredibil de ridicat pentru civili", nereuşind în acelaşi timp să cureţe oraşul de terorişti.

"O mulţime de [luptători] Hamas înarmaţi vor rămâne, indiferent de ceea ce vor face în Rafah", a spus el.

Miercuri, de la Kiev, Blinken a îndemnat, de asemenea, Israelul să elaboreze un plan pentru viitorul Gaza după război.

"Noi nu susţinem şi nu vom susţine o ocupaţie israeliană. De asemenea, bineînţeles, nu sprijinim guvernarea Hamas în Gaza [...] Am văzut unde a dus acest lucru de prea multe ori pentru populaţia din Gaza şi pentru Israel. Şi, de asemenea, nu putem avea anarhie şi un vid care este posibil să fie umplut de haos", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Noul transport de arme către Israel a stârnit critici în rândul legislatorilor democraţi, care cer o încetare imediată şi permanentă a focului şi garanţii că armele vor fi folosite în conformitate cu dreptul umanitar internaţional.

Senatorul de Maryland, Chris Van Hollen, a declarat că Washingtonul "nu ar trebui să procedeze la transferuri suplimentare de arme ofensive până când Statele Unite nu vor primi asigurări clare din partea guvernului Netanyahu că preocupările preşedintelui cu privire la Rafah au fost abordate şi că cererile sale privind furnizarea de asistenţă umanitară au fost îndeplinite".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor